Hopp til innhold

Heseblesende fantasy

Ny bestselger-fantasy for barn har gode anslag, men blir både anmassende og overflatisk.

John Stephens

Forfatter John Stephens jobbet med tv i ti år, og var blant annet medprodusent for tv-serien «Gossip Girl». «Smaragdatlaset» er hans første bok.

Foto: Cappelen Damm

Anne Cathrine Straume

Oversettelsen og utgivelsen av trilogien «Smaragdatlaset» er en storsatsing fra Cappelen Damm i år. 25 000 bøker av det første bindet er trykket, det er et uvanlig stort opplag til en barnebok å være. Potter-oversetter Torstein Bugge Høverstad er hentet inn; håpet var kan hende at han skulle videreføre noe av Potter-magien til denne trilogien?

Oversettelsen er for så vidt god. Oppfinnsom som i Harry Potter-bøkene er den ikke, og vi kjenner igjen bruk av en slags indre østlandsdialekt som skal gi identitet og farge til de lokale landsbyborene og visse magiske vesner.

Oppdrag: Å redde verden

John Stephens: "Smaragdatlaset"

Det første bindet av trilogien 'Smaragdatlaset' er ute nå.

Så: Hva er dette «Smaragdatlaset»? Det er historien om søsknene Kate, Michael og Emma, som blir tatt bort fra sine foreldre når de er helt små og plassert på barnehjem. De skal reddes fra en fryktinngytende person som er på jakt etter dem - og de bærer med seg en profeti: Disse tre barna skal en gang finne de tre magiske bøkene som kalles «Begynnelsens bøker», mektige bind som kan ødelegge hele vår verden og som onde krefter slåss om.

Vil barna finne bøkene? Og vil de velge rett?

Debutant med TV-erfaring

«Smaragdatlaset» er forfatter John Stephens' første bok. Han har jobbet med TV i flere år, der han har produsert underholdningsserier, og det merkes. Boken er som en TV-serie, der mest mulig handling skal inn på kortest mulig tid. Den er bygget opp rundt konkrete scener og det levnes lite rom for refleksjon eller dybde, noe som kunne gi mer liv til skikkelsene. Effektiv er han, det skal han ha. Men original? Nei.

Som hos Harry Potter er barnas skjebne forutbestemt; og på samme måte som Harry blir barna skilt fra sine foreldre når de er helt små. Her er en heks som kunne vært niesen til Heksa Hvit hos C.S. Lewis, men så skremmende som henne, blir hun aldri. Som i Narnia går barna dessuten gjennom en hemmelig dør til en annen verden.

Ved hjelp av det berømmelige atlaset kan barna reise i tid – nok et velkjent fantasy-element – og får dermed anledning til å endre hendelser som har hatt dramatiske konsekvenser for nåtiden.

Fine typetegninger

Nå er ikke «Smaragdatlaset» bare kopi og sammenrasking av gamle eventyr. Her er også fine tilløp: De tre søsknene har hver sin identitet som skaper gjenkjennelse hos leseren; den skikkelige storesøsteren, den fomlete og nedrete broren, og ikke minst lillesøsteren Emma, en hissgpropp som ikke lar seg pelle på nesen. Dessuten er vi aldri helt trygge på hvem som er snille og hvem som er slemme; det skaper intensitet i lesingen.

Som tidtrøyte og underholdning er «Smaragdatlaset» medrivende nok. Men dette første bindet blir ikke stående som noe høydepunkt i fantasy-litteraturen.

Har du barn som ennå ikke har lest Potter, for ikke å snakke om Philip Pullmans fantastiske trilogi «Den mørke materien», så velg heller det. Der finner du originalitet, der finner du litterært vågemot!

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters