Hopp til innhold

Knut Hoem blogger fra Frankfurt

I dag starter bokmessen i Frankfurt. NRKs litteraturkritiker Knut Hoem er på vei til bokmessen - som regnes som verdens største. Her blir mye av litteraturen som oversettes til norsk kjøpt inn.

Knut Hoem

Litteratur-blogger Knut Hoem.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

TIRSDAG ETTERMIDDAG:

Direkteruten til Frankfurt er trygt i nevene til Lufthansa, men «powered by SAS». Det er helt i orden å være frakoblet den tenkningen rundt flyvning og flypassasjerer som Bjørn Kjos og Norwegian representerer.

På SAS lever vi godt med restene av klasseskillene i flyverdenen. Noen rader med business får varm kylling. Economy extra får et smørbrød. Vi på economy tar frem matpakken.

De modne, coole flyvertinnene framstår som ambassadører for varemerket SAS, men krisestemningen lurer rett under overflaten. For noen uker siden kom nyheten om at SAS legger ned SAS-magasinet til redaktør Kristin Næss. Kristin Næss var på nittitallet en av to ildsjeler bak Soda Club, hvor housemusikken fløt ut gjennom høyttalere fra utvalgte kjellerlokaler. SAS-magasinet framsto som den perfekte landingsplass for pensjonerte house-dronninger.

SAS-magasinet har alltid vært oppdatert med godt valgte tips til de ulike storbyene. En slags luftig søster til Dagens Næringslivs magasin D2, som for øvrig er drevet av den andre dronningen av Soda Club - Anna B. Jenssen.

I Frankfurt anbefaler SAS-magasinet et nytt designhotell med navn 25hours Hotel, som har laget rom i størrelse small, medium og large i samarbeid med naboen Levi`s. Shopping skal foregå i Goethestrasse. Museum für Moderne Kunst viser nittitallets motefotografi.

Det er nesten indian summer i Frankfurt med opp mot tjue grader på torsdag. Her er det ingen grunn til å håpe på å bli omdirigert til Berlin, slik Dag Solstad blir i den selvbiografiske romanen 16.07.41. Nei, vi skal til Frankfurt. Vi skal sjekke inn Advena Europa Hotel i Kaiserstrasse, og vi skal være på plass når utenriksminister Guido Westervelle åpner bokmessen kl. 17.00 i dag.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters