Hopp til innhold

«Don't cry for me Argentina!»

NRKs litteraturkritiker Knut Hoem blogger fra bokmessen i Frankfurt, hvor Argentina er tema og digitale bøker er et viktig samtaleemne.

C. Kirchner under Bokmessen i Frankfurt

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner og Gottfried Honnefelder åpnet årets bokmesse i Frankfurt i går.

Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

ONSDAG ETTERMIDDAG:

Hotellene i Frankfurt var fulle, så jeg havnet i Mainz. Det kan vel best sammenlignes med å ha et ønske om å delta på Oslo bokfestival og havne i Drammen. Forskjellen er at togene til Frankfurt går oftere, og Johann Gutenberg oppfant boktrykkerkunsten i Mainz.

På den høytidelige åpningen av bokmessen måtte Gutenberg finne seg i å bli viklet inn i de bekymringene som preger den internasjonale bokbransjen akkurat nå. Samtlige talere var opptatt av å understreke at papirboken kom til å fortsette å leve videre i en digital tidsalder. Alle var også innom hvor viktig det var å beskytte forfatterens opphavsrett. Gottfried Honnefelder, som er sjefen for tyske bokhandel- og forleggerorganisasjonen Deutsche Börsenverein har trolig rett når han hevder at de samme spørsmålene opphavsrett og mangfoldiggjøring plaget samtiden da Gutenberg gjorde alle kopister arbeidsløse på 1400-tallet. I likhet med i Norge ønsker bransjen seg momsfritak på ebøker, men den høyre-liberale alliansen i Tyskland virker like motvillige til å gjøre dette som den rødgrønne regjeringen i Norge.

Åpningens store emosjonelle øyeblikk kom da Argentinas president Cristina Kirchner inviterte en eldre kvinne opp på scenen. Hennes mann hadde blitt drept under militærdiktaturet. I går satt 70 argentinske forfattere i salen, og det tunge politiske nærværet sier mye om den posisjonen Frankfurt har i den internasjonale Bokbransjen. Argentina er tema for årets bokmesse, og både presidenten og utenriksministeren satt ved siden av den tyske utenriksministeren Guido Westerwelle på første rad. Sist Latin-Amerika ble synliggjort i Frankfurt var i 1976, noe som bidro til å bringe forfattere som Julio Cortázar og Jorge Luis Borges til Europa.

Bøkene leses på bokmessen i Leipzig, men de kjøpes og selges i Frankfurt. Og apropos bøker: Jeg har fått reaksjoner på at første blogg handlet mer om flymat enn om bøker. Faktum er at jeg ennå ikke har kommet i kontakt med en eneste bok eller forfatter. Det er i ferd med å endre seg nå. Jeg lover å komme forfattersterkt tilbake.

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP