Hopp til innhold

I ferd med å bikke over

Øystein Lønn er meir lønnsk enn nokon gong. Spørsmålet er om det er eit pluss eller eit minus for den nye romanen.

Øystein Lønn

'Etter Sofia' er siste roman i Øystein Lønns trilogi.

Foto: Gyldendal

"Etter Sofia" av Øystein Lønn

Øystein Lønn tilhøyrer den eksklusive gruppa av norske forfattarar som har fått Nordisk råds litteraturpris, og han høyrer til den endå meir eksklusive kvartetten som har fått denne prisen for ei novellesamling. Det skjedde i 1996.

Etter to kritikarroste romanar om Simen og Sofia er det all grunn til å vente seg mykje av roman nummer tre: ”Etter Sofia”. Vil Lønn innfri?

Eit frådande dobbeltkaos

"Han ville utvilsomt huske hva som ikke hadde blitt sagt, og han grøsset ved tanken.” Slik oppsummerer Simen Linde ein svært taus middag. Så er også Lønn blitt prislønt for korleis han greier å få fram det som ligg under den språklege overflata.

Personane hans bevegar seg som på ei tynn hinne over eit frådande dobbeltkaos: Både den ytre og den indre verda byr på skakingar som ligg utanfor individets kontroll, og personane listar seg rundt over magmaen. Dei lagar rituale og reglar for å skape ein illusjon av kontroll: Når på døgnet dei skal ta den første drinken, akkurat kva den skal innehalde og så vidare.Dei teier om det meste og utviklar evna til å tolke det usagte til perfeksjon. Likevel sprekk overflata stadig vekk. Ting skjer. Kontrollen blir stadig avslørt som illusorisk, ei redningsline utan feste.

Meir og meir lønnsk

”Han ville utvilsomt huske hva som ikke hadde blitt sagt, og grøsset ved tanken”. Setninga er ein nøkkel til teksten, til personane, til metoden, setninga er vidare ei av fleire av same slag, og det slår meg at Lønn med åra blir meir og meir lønnsk, slik Solstad blir stadig meir solstadsk.

Begge dyrkar no sine særtrekk, tøyer dei mot yttergrensene, siterer seg sjølve. Spørsmålet er når det bikkar over og blir manèr, og i ”Etter Sofia” er Lønn i ferd med å bikke over.

Sofia er død

Dette er tredje romanen om Simen Linde, den vellykka sjefsredaktøren som var gift med den vakre kirurgen Sofia som han var sterkt knytta til og som stadig hadde andre menn utan at det var eit tema mellom ektefellene.

No er Sofia død, Simen er sparka frå avisa, han har mista lappen etter fyllekøyring og har dermed mista nesten alle dei faste punkta i tilveret. Han etablerer straks nye, men det skjer ikkje utan ein viss ambivalens.

Enklare historie

Eg samanlikna ei av dei tidlegare bøkene med ein jazzimprovisasjon, fordi det var fleire stemmer som fletta seg inn og ut av kvarandre og gav ulike meiningar og stemningar til teksten.

I denne romanen er Simen den dominerande personen, historia blir enklare, men også stivare. Den flyt ikkje, og grepa blir meir synlege. Eg blir ikkje i same grad fanga inn av teksten, men av teknikken. Er så ”Etter Sofia” ei dårleg bok? Nei, den er ikkje det, men Lønn har skrive betre bøker før. Nye Lønnlesarar bør starte i ein annan ende.

Kulturstrøm

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor
  • Regjeringa gir 300 millioner i satsing på lærebøker i papir

    – Starten på en tydelig markering av skrift og bøker, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

    Pengene er øremerket fysiske bøker.

    – Forskning viser at elever lærer mer ved å lese fysiske bøker, sier kunnskapsminister, Kari Nessa Nordtun.

    Hun sier regjeringen nå tar grep for å snu dårlige lesetall.

    – For mye iPad, skjerm og for lite bøker har ikke vært bra for leselysta, sier statsministeren.