Hopp til innhold

Får hjertet knust av Per Petterson

Selv skriver debutant Maria Børja om mennesker som tråkker på hverandre, gjør seg til og fantaserer.

Maria Børja

Maria Børja debuterer med novellesamlingen 'Voksenting'.

Foto: Oktober forlag/Carsten Aniksdal

Mens hun sitter i New York og skriver, forbereder Maria Børja seg til sin litterære debut. Novellesamlingen «Voksenting» er i trykken, og i slutten av april er det lanseringsfest.

Les: Bloggen til Maria Børja

Fortell om debutboken din.
– «Voksenting» er tretten historier om mennesker som møtes, kaster seg ut i det, nyter, gjør seg til, tråkker på hverandre, gjør seg til, fantaserer. Som undersøker muligheten for å finne noen, få noen, ha noen. Det handler mye om kropp, det å fysisk erfare verden, så vel som sex.

Når tenkte du første gang at du ønsket å bli forfatter?
– Det underlige er at jeg egentlig aldri har ønsket det, bare likt å skrive. Jeg har vært journalist i mange år, men savnet etter hvert muligheten for å skrive på en annen, langsommere og mindre oppskriftsmessig måte.

Fortell om din vei frem til å bli forfatter.
– Jeg var med i to antologier, «Signaler» og «Rosa prosa», hvorpå en redaktør fortalte meg at han likte tingene jeg skrev, og så begynte vi å samarbeide derfra.

Hvordan føltes det da du fikk beskjed om at manuset var antatt?
– Jeg har egentlig aldri fått den beskjeden. Men da jeg så det rykende ferske omslaget her om dagen, og manuset endelig så ut som en bok, skjønte jeg alvoret. Eller festen, alt ettersom!

Hvem er dine litterære forbilder?
– Hm, det er mange som skriver fantastisk, uten at jeg føler meg direkte inspirert. Cormac McCarthy, Don DeLillo, Miranda July, Knut Hamsun, Joan Didion, Raymond Carver – utvalget viser vel min noe eklektiske smak. Knausgård skriver både sanselig og stort – og viser at det ikke er en motsetning. Vigdis Hjorth blander også nivåene godt: morsomt språk med dypt alvor og respekt for sansene. Jeg digger Trude Marsteins kvasse portretter av mennesker og forhold, og Per Petterson knuser hjertet mitt, gang på gang.

Fortell om din siste store leseropplevelse.
– Noveller av Raymond Carver! Dialogen i HBO-serien «Mad Men»! Og nå, i New York, fryder jeg meg over Dave Eggers noveller på subwayen.

Mange drømmer om å bli forfattere. Hva er dine tips til forfatterspirer?
– Skriv, skriv, skriv! Gi deg selv oppgaver. Skap scener. Øv på dialog. La noen utvalgte få lese det. Og les andre.

En av fjorårets diktdebutant, Audun Mortensen, prøver å leve lengst mulig på bokhonoraret. Hva slags planer har du for ditt bokhonorar?
– Jeg skal feire med champagne og sushi på Alex sushi! Har dessuten slitt ut to pc-er, og trenger en ny. Blir kanskje mac denne gangen!

Hvilke forventninger har du til det å debutere?
– Jeg gleder meg til å få boka i hendene og feire med folk jeg er glad i. Deretter gjelder det vel å fortsette å skrive, ikke gi seg, ta vare på skrivegleden, bruke boka som et spark videre.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters