Hopp til innhold

Advarer mot demon-utdrivelser

Det å diagnostisere unge mennesker som "besatt av demoner" er svært skadelig, mener teologiprofessor Øyvind Eide, som har jobbet i psykiatrien. Han påpeker at det er flest kvinner som rammes av demonutdrivelse.

Øyvind Eide

- Konsekvensen av demonutdrivelse er tragisk for mange mennesker, sier teolog Øyvind Eide

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Som sjelesørger på Modum bad kom han i kontakt med flere unge kvinner som var blitt utsatt for demonutdrivelser.

- Det er skadelig å henge merkelappen på en ung, sårbar kvinne at hun er full av demoner, og at fremmede makter har overtatt hennes personlighet, sier teolog Øyvind Eide til Hans Olav Brenner i Bokprogrammet.

Rammer unge og sårbare

Eide mener at for unge, sårbare mennesker er dette svært tungt.

- Diagnosen er nok til å skremme livet av noen hver. Når den følges opp med en konkret forbønn, så forsterkes dette inntrykket. Jeg har møtt psykisk syke som er usikre på om det er demoner eller sykdom som plager dem, sier han.

Bente Bratlund

Bente Bratlund har selv opplevd demonutdrivelse.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Forfatter Bente Bratlund skriver om demonutdrivelser i boken "Besatt av demoner", Selv har hun blitt utsatt for utdrivelse av demoner da hun som ung jente var aktiv i kirkens ungdomsgruppe.

- Jeg ble fortalt at jeg var besatt av en seksualdemon, sier Bente Bratlund.

Foregår i Norge

Ifølge Øyvind Eide foregår det ikke demonutdrivelse i den norske statskirken per dags dato.

- I den norske kirkes regi kjenner jeg ikke til dette. Men det er bekreftet fra noen frimenigheter at de driver med dette, sier Eide.

Den katolske kirke gjennomfører eksorsisme i Norge, og har utnevnt en egen person til å gjøre demonutdrivelser, skriver Aftenposten .

Kristkirken i Bergen har hatt så stor pågang av folk som føler seg plaget av onde ånder at menigheten har måttet avvise flere, ifølge Vårt Land .

Pinsemenigheten Oslokirken åpnet et healingsenter i 2007, og pastor Jan-Aage Torp har en visjon om å hjelpe folk med å få ut demoner. I fjor vår gikk han aktivt ut i media og sa til Vårt Land at han kunne hjelpe til og med satanister med å drive ut demoner.

- Dokumenterer skadeligheten

Øyvind Eide mener Bente Bratlunds bok dokumenterer hvor skadelig det er med såkalt eksorsisme. Konsekvensen er tragisk for mange mennesker, mener han.

- Bente Bratlunds bok er godt skrevet, og dokumenterer skadeligheten av demonutdrivelse, sier Eide, som nå jobber som teologiprofessor ved Misjonshøgskolen i Stavanger.

Kvinnefenomen

Studerer man fenomenet på verdensbasis, står kvinner for 80-90 prosent av alle tilfellene av demonbesatte mennesker. Demonutdrivelser er mer utbredt i kulturer som er kvinneundertrykkende, enn i likestilte kulturer.

- I kvinneundertrykkende kulturer, som i Etiopia, foregår det mye, sier Eide.

Han har sett fenomenet på kloss hold, som prest på misjonsmarken i det afrikanske landet.

- Jeg arbeidet som ung misjonsprest på landsbygden i Etiopia, da jeg møtte fenomenet første gang, og ble interessert i hva dette var for noe, sier Eide.

Debatt på 70-tallet

På slutten av 70-tallet vakte det stor debatt her til lands da Dagbladet fortalte at en gruppe prester hadde drevet demoner ut av unge kvinner i Os ved Bergen.

En av de mange som tok til orde i debatten som rullet utover vinteren 1978, var professor Johan B. Hygen. Han karakteriserte demonutdrivelsen som "sjelelig amatørkirurgi".

Andre forsvarte hendelsen i Os med å si at demonutdrivelse er en bibelsk forankret praksis som kirken ikke kan gi slipp på.

En av de unge kvinnene var altså Bente Bratlund, som i sin bok hevder dette fortsatt foregår blant disse prestene.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters