Hopp til innhold

Tar ikke avstand fra kirkebrenning

Forfatter Håvard Rem sier til Bokprogrammet at han ikke vil ta avstand fra kirkebrenning. - Jeg fascineres av at det forekommer i et land som vårt, sier han.

Håvard Rem

Håvard Rem har stor sans for blackmetal- musikk.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Nett-TV: Se Bokprogrammet: "Djevler og demoner" tirsdag kl. 22.30

Forfatteren og dikteren Håvard Rem har skrevet dikt som siden er blitt tonesatt av musikere som a-ha. Rem har også stor sans for musikk i blackmetal-sjangeren.

Svartmetallens vugge

- Nedlagt industri er denne musikkens vugge, og er mye av bakgrunnen for skrikingen i metal-musikken, sier Håvard Rem til Hans Olav Brenner i Bokprogrammet.

Norsk blackmetal, eller svartmetall, oppsto tidlig på 1990-tallet, og aktører i miljøet var innblandet i både kirkebrenning og drap. Siden har musikken spredt seg internasjonalt.

Rem har skrevet boken "Infødte skrik", som handler om nettopp blackmetal. Han er opptatt av temaet fordi Norge i dag regnes som blackmetal-musikkens hovedstad i verden.

Fantoft stavkirke totalskadet i brann

Fantoft stavkirke ble totalskadet i brann i 1992, etter å ha blitt påsatt.

Foto: Gidske Stark / Scanpix

- Varg Vikernes-saken satte Norge på verdenskartet, sier Rem om blackmetal-musikeren og kirkebrenneren - også kalt Greven.

- Har du behov for å brenne kirker selv?

- Jeg har aldri selv tent på. Men jeg har en skrekkblandet fascinasjon av at rike olje-Norge har slike ekstremiteter, sier Rem.

Tungindustri-fenomen

Det finnes omlag 700 norske band. De fleste tilhører miljøet rundt Hønefoss.

- Hønefoss er en typisk post-industriell by, med gammel historie. Det er derfor ikke tilfeldig at så mange black metal-band holder til her. På andreplass i antall black metal-band, kommer Notodden, som heller ikke er langt unna eller ulik Hønefoss.

Håvard Rem trekker frem at under hans forarbeid til boken, kom han frem til at dagens svartmetall-musikere i stor grad er barn av den radikale generasjonen sektstiåtterne. Rem ser på musikken som en opposisjon mot snillheten i det norske samfunnet.

- De mest intellektuelle menneskene, finner jeg faktisk i metal-bransjen, sier Håvard Rem.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober