Hopp til innhold

Friskt og fandenivoldsk fra Nigeria

Nigerianske Chimamanda Ngozi Adichie er en ung forfatter på vei opp. Hun er oversatt til 30 språk. Hun deler tiden sin mellom Nigeria og USA, en bakgrunn som gir dybde til freidige noveller.

Chimamanda Adichie, forfatter
Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Adichie er vokst opp i Nigeria, men har bodd lenge i USA. Nettopp det å leve i et spenn mellom to kulturer, er et av hovedtemaene i den nye novellesamlingen hennes på norsk - "Kvelningsfornemmelser".

De fleste av kvinnene i novellene oppdager at virkeligheten er en helt annen enn den de hadde drømt om:

Nkem har immigrert til USA med mannen sin. Nå bor hun alene i New York med de små barna mens han etter sigende driver forretninger hjemme i Nigeria, og er sammen med familien i USA bare etpar måneder i året.. - Vet du at elskerinnen hans har har flyttet inn i huset deres hjemme, får hun høre på telefon fra en venninne, som bare vil fortelle sannheten.

Chinaza kommer nygift til New York fra Lagos. Mannen er det slektningene hennes som har funnet: - Tenk, en lege i USA, foreldrene begynte å frykte at han skulle ta seg en amerikansk kone. Du har skutt gullfuglen! sier de, men det ekteskapsarrangørene ikke fortalte, var at huset han snakket om var en umøblert leilighet, legetittelen var ennå i det blå for turnuskandidaten, hans nigerianske matvaner var skiftet ut med McDonalds-burgere og pizza, og dessuten var han gift allerede, proforma, for å få oppholdstillatelse i USA.

"Den amerikanske kvinnen jeg giftet meg med for å få green card, har slått seg vrang" sa han og rev langsomt et kyllingstykke i to. Han var hoven under øynene.

"Skilsmissen var nesten endelig, men ikke helt, før jeg giftet meg med deg i Nigeria. Bare en bagatell, men hun oppdaget det, og nå truer hun med å melde meg til immigrasjonsmyndighetene. Hun vil ha mer penger."


"Du var gift fra før?" Jeg flettet fingrene sammen, for de hadde begynt å skjelve.


"Kan du sende meg den? spurte han, og pekte på limonaden jeg hadde lagd tidligere.

"Muggen?"


"Kannen. Amerikanerne sier kanne, ikke mugge."

"Kvelningsfornemmeler", 2009. Novellesamling. Av forfatter Chimamanda Ngozi Adichie

Drømmer i knas


Chimamanda Ngozi Adichie skriver godt om brutte forventinger, om en virkelighet som langt fra stammer med mytene. Og enda bedre er hun når hun bryter med lesernes fordommer, og - for eksempel - skildrer nigerianske kvinner med univesitetsutdannelse. Alle kvinnene i denne novellesamlingen har drømmer, og de har styrke til å kjempe for drømmene sine når realitetene deiser ned i hodet på dem. I "Kvelningsfornemmelser" beskriver Adichie utnyttelse av kvinner, overgrep mot kvinner. Det kan være direkte fysiske overgrep, eller det kan være blikk eller talemåter, noen så innarbeidet at mennene ikke engang ser at de diskriminerer.

Fandenivoldsk

Jeg får assosiasjoner til Zadie Smith, som også skriver ut i fra en flerkulturell bakgrunn. Og, jeg tar meg i å tenke på norske Rønnaug Kleiva, for som hos henne er det noe fandenivoldsk og frekt over novellene til Adichie. Her er energi i massevis, og overraskende presise observasjoner. Kvinnene er sterke, jada, men de er ikke bare heltinner eller ofre. Det handler om å ta den plassen man må for å overleve, og det kan i blant bli riktig stygt.

Chimamanda Adichie er bare 32 år og er allerede oversatt til 30 språk. Romanene "Dyprød hibiskus" og "En halv gul sol" har begge fått rosende omtale her i Norge. Med "Kvelningsfornemmelser" viser hun at hun også behersker novelleformen.

Boken er oversatt til norsk av Mona Lange. Hennes språk er akkurat så muntlig, levende og friskt som novellene fortjener.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters