Hopp til innhold

Strid om litterært trekantdrama

Litteraturkritikere er sterkt uenige i om G.M.V Moros nye roman er kitsch eller stor litteratur.

Gabriel Michael Vosgraff Moro

Gabriel Michael Vosgraff Moro har skrevet 'Der lyset slipper inn'. 2009

Foto: Aschehoug Forlag

Litteraturkritiker Mie Hidle går i dag hardt til verks i en anmeldelse av forfatteren Gabriel Michael Vosraff Moros nye roman, ”Der lyset slipper inn", med handling lagt til Venezia på 1500-tallet, ”. Dermed sår hun splid om hvorvidt det er stor litteratur forfatteren, presenterer.

Mie Hidle, litteraturkritiker

Mie Hidle, november, 2009.

Foto: Ragnhild Krogvig Karlsen / NRK

- Moro skildrer miljøet utenfra. Det er fasader og gondoler, men det er ikke noen følelse av hvordan menneskene lever der, sier Mie Hidle.

Idéhistoriker og kritiker Mie Hidle mener boka er kitch og at forfatteren har mistet grepet om tid og sted i romanen.

Uenig med Hidle

NRKs kritiker Anne Cathrine Straume er uenig. Hun er blitt revet med av Moros frodige og ambisiøse idé.

- Her er det et prosjekt, og det er en ung mann som våger seg på noe. Han har skrevet en underholdningsroman som skal rive leseren med, og han tar i bruk gode dramaturgiske grep og gjør dette til en "pageturner", sier Straume.

I boka utspiller det seg et trekantdrama mellom en kjøpmann, hans tjener og en jødisk gutt.

Mie Hidle hamrer videre løs på romanen, som hun mener mangler geografisk logikk og også språklig sett er havnet på viddene.

- Det må være lov med litt svulstighet i en roman lagt til renessansens Venezia, der det forekommer halshugging, skipsforlis, syfilis, karneval, svik....[...]. Men selv midt i alle denne voldsomme staffasjen fremstår Moros språk i lange partier som overlesset, og boken som for skrøpelig til å bære det, sier hun.

Slår Dan Brown ned i støvlene

Der lyset slipper inn

'Der lyset slipper inn'. Forfatteren og hovedpersonen deler navnet Gabriel Moro.

Foto: Aschehoug Forlag

Handlingen i Moros tredje bok til nå, er lagt til Italia for flere hundre år siden. I mange europeiske land går dette vanligvis rett hjem hos forleggere på jakt etter en historisk roman.

Kritikere i flere andre norske medier har kalt boka for et gjennombrudd og i Dagbladet for to uker siden ble boka spådd en fremtid som internasjonal bestselger.

...Presis klokken elleve slår den digre bronseklokken kalt Malefizio i Campanile-tårnet og varsler byen om henrettelsene med høylydt kiming. Det er ingen vakker lyd. Lyden av død. Hele byens befolkning har møtt opp.....

"Der lyset slipper inn", av forfatter Gabriel Michael Vosgraff Moro

Historisk roman = 1500-tallet

Even Råkil, rettighetssjef i Aschehoug Agency, har allerede merket interesse fra forlag i bl. a Sverige, Tyskland, Nederland og selvsagt Italia, der boka er til gjennomlesning i disse dager.

- Vi har fått tilbakemeldinger på at forfatteren har skapt troverdige karakterer i det historiske universet, og vi mener han har klart tilføre oppskriften på en historisk roman noe mer enn det vanlige.

Kitsch selger

Mie Hidle tviler ikke på at boka kan nå langt, spesielt på grunn av de vakre kulissene som er valgt som bakgrunn for dramaet.

- Kitsch selger. men flere av beskrivelsene av landskap og geografi mangler logikk, mener hun.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters