Hopp til innhold

Sensurerte barnebøker

Dette bildet ble for drøy kost for amerikanerne. I den amerikanske utgaven av Iben Sandemoses bildebok om "Fiat og Farmor" måtte badedrakten på.

Tegning av Iben Sandemose

Tegning fra Iben Sandemoses bok

Foto: Anne Cathrine Straume

Hør: Intervju med Iben Sandemose - (Bok i P2 09.06.2009)

Bøkene om Fiat og Farmor er blitt populære, også langt utover Norges grenser. Men andre land har andre skikker, og det kan få konsekvenser for noe så uskyldig som en bildebok.

- Bøkene om Fiat og Farmor er utgitt i land som Japan, India og USA. I "Fiat og Farmor under vann", som handler om Farmor og Fiat i svømmehallen, har jeg en tegning av Fiat uten en tråd i dusjen sammen med en naken farmor og flere andre nakne damer. Slik er det jo i Norge, at vi dusjer uten klærne på. I USA ble dette for vågalt. Boken kunne ikke utgis uten at de fikk på seg badedrakt. Til og med bikinioverdel måtte den lille Fiat ha!

- Så ikke noen nakne rumper i barnebøkene der, nei, ler Iben Sandemose

Fiat og farmor - tegning av Iben Sandemose.

Fiat og farmor med klær (Amerikansk utgave)

Foto: Anne Cathrine Straume
Tegning av Iben Sandemose

Fiat og farmor uten klær (Norsk utgave)

Foto: Anne Cathrine Straume

Inspirert av barnebarnet

Forfatteren og illustratøren Iben Sandemose er kjent for sin sprelske strek. Nå er hun ute med bildeboken "Fiat og Farmor på Honolulu", som er den femte barneboken om Fiat og Farmor, en serie bøker for de aller minste. Bøkene ligger svært tett opp til Sandemoses egne opplevelser med barnebarnet Filippa. Det å bli farmor ble faktisk en stor kunstnerisk inspirasjon.

- Det er slett ikke så verst å være farmor, sier Iben Sandemose, som fikk et kunstnerisk kick da hun selv ble farmor.

Det har det så langt bltt fem bildebøker av.

- Jeg tenkte da jeg ble farmor at nå er det slutt. Jeg var selvfølgelig glad for å bli farmor, men jeg tenkte jo også "er jeg virkelig så gammal!" Men det ga meg et kick å begynne med et sånt lite barn, se hennes reaksjoner på alt hva vi gjorde sammen. Jeg fikk lyst til å lage en serie, og nå er det blitt fem bildebøker. Det blir bare morsommere og morsommere.

Farmor på biblioteket

Iben Sandemose på Lillehammer bibliotek

Iben Sandemose på Lillehammer bibliotek.

Foto: Anne CAthrine Straume

Denne formiddagen forteller Iben Sandemose om Fiat og Farmor-bøkene på Lillehammer bibliotek. Illustrasjonene viser hun på storskjerm, og starter med å fortelle fra sitt eget liv. Om hvordan hun ble gift og skilt og mor og farmor, og hvordan hun hele tiden har båret med seg en stor drøm - nemlig å kjøpe seg sitt eget hus. Da så økonomien gjorde det mulig å lete etter et hus, ville hun sette en annonse i avisen. Men det var ikke barnebarnet fornøyd med.

- Hun mente det var lurere å sette opp plakater, der jeg selv tegnet det huset jeg ville ha. "Er det noen som har et sånt hus til overs, så kan de jo bare ringe deg!" sa hun. Og det gjorde de! Huset vi fant, det het Honolulu. Og sånn ble boken "Fiat og Farmor på Honolulu" til.

Kunstnerisk frihet

- Jeg har ingen formell kunstutdannelse, og har måttet skape meg mitt eget uttrykk. Da kan man støte på problemer. Som for eksempel hvordan man i all verden tegner pedaler på en sykkel? Men ingen av barna her i dag hadde lagt merke til at Farmors sykkel ikke har pedaler. Det er det som er så fint med denne jobben; alt er lov og man kan gjøre hva man vil!

Men altså ikke utgi nakne barnerumper i amerikanske barnebøker...

Kulturstrøm

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm