Hopp til innhold

Olav Orud lager ny kong Olav-statue

Den norske kunstneren Olav Orud skal lage ny statue av kong Olav.

Olav Orud med sitt bidrag «Mann og bauta»

Olav Orud med vinnerbidraget «Mann og bauta».

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Fabian Stang

Fabian Stang (H), leder i valgstyret i Oslo Kommune.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Oruds bidrag «Mann og bauta» vant konkurransen om å få utforme sin tolkning av folkekongen på Rådhusplassen. 50 kunstnere hadde levert inn bidrag i konkurransen

– Vinnerbidraget fremstiller kong Olav med honnør og verdighet, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H).

Uttrykker kongelig distanse

Kunstneren, som selv er født i 1942, får ros for at utkastet som er levert inn, uttrykker nærhet, men samtidig kongelig distanse.

En enstemmig jury påpeker dessuten at utkastet presenterer vår forrige konge med honnør og verdighet, og at det uttrykker god personkarakteristikk og viser skulpturelle kvaliteter utover ren portrettlikhet.

– Dette er en portrettstatue så det er viktig å få til portrettet. Kongen kommer foran det skupturelle, sier kunstneren selv.

Ideen er at han har trått ned på det nivået hvor vi, altså folket hans, eksisterer. Han har gått ned av sokkelen sin, og blitt mer tilgjengelig som menneske enn om han skulle stått høyt oppe på en sokkel.

Olav Orud / NRK

– Monument over mannen

Orud sier til NRK at han har forsøkt å lage portrettet av kongen så lite høytidelig som oppgaven tillater.

– Jeg har tenkt det mer som et monument over mannen Olav enn over kongemakta. Så jeg håper at jeg har truffet, og selv om jeg aldri har truffet kongen, så ser det ut som jeg har truffet den oppfatningen vi har av ham.

Mann og bauta

Kunstneren Olav Orud med sitt bidrag «Mann og bauta» som har vunnet konkurransen om å utforme minnesmerke over Kong Olav V ved Rådhuset i Oslo.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kunstnerne Tore Bjørn Skjølsvik med bidraget «Kongens nærvær», og Kristian Blystad med «Ved sin sokkel», honoreres spesielt for sin innsats i konkurransen.

– Vi er glade for å se at så mange har levert utkast til konkurransen. Vi tar det som et tegn på at kong Olav var en folkekjær konge som var elsket av folket, sier Stang.

Statuen skal stå på Olav Vs plass vest for rådhuset. Avdukingen skal skje om et års tid, våren eller sommeren 2011.

Ble vraket

I desember i fjor utlyste Oslo kommune en lukket konkurranse der de inviterte tre kunstnere til å lage en statue av kong Olav til å ha på Rådhusplassen. De inviterte i tillegg andre norske kunstnere og norske kunstnere bosatt i utlandet til å delta.

I mars gikk fristen ut for å levere bidrag i konkurransen. Da hadde mer enn 50 kunstnere levert sine bidrag .

Kong Olav statuen

Denne statuen av kong Olav ville Oslo kommune ikke ha.

Foto: Young, Dan / SCANPIX

Billedhugger Knut Steens statue av kong Olav ble vraket av Oslo kommune i 2006, fordi de mente det så ut som om kongen gjorde nazi-hilsen.

Se alle bidragene

Onsdag åpner en utstilling på Vigelandmuseet i Oslo, der du kan se alle forslagene som ble sendt inn av nesten 50 kunstnere. Utstillingen skal stå til 9. mai.

Kulturstrøm

  • Fagorganiserte ansatte i belgisk kringkaster med aksjon

    Ved starten av sendingen av den andre semifinalen i Eurovision ble det vist en plakat på den belgiske kringkasteren VRT, hvor det ble oppfordret til våpenhvile.

    – Vi fordømmer bruddene på menneskerettighetene fra staten Israel, sto det på plakaten.

    Ifølge den belgiske avisen HLN var det en aksjon fra fagorganiserte ansatte i kringkasteren.

    Ifølge avisen ble kringkasteren informert om at aksjonen ville finne sted.

    – Fagforeninger har rett til å handle og trenger ikke tillatelse. Jeg kan bare si at vi har tatt saken til etteretning, skier talsperson Yasmine Van der Borght i VRT til avisen.

    Det skal ha vært demonstrasjoner utenfor bygningene til VRT og den franskspråklige kringkasteren RTBF før semifinalen gikk i gang. Også i Norge har det vært flere demonstrasjoner utenfor NRK i forbindelse med Eurovision.

    I Malmö, der finalen avholdes i år, har det hele torsdag vært flere demonstrasjoner både for og imot Israels deltakelse i sangkonkurransen.

    protest VRT
    Foto: Skjermbilde
  • Justin og Hailey Bieber venter barn

    Både Justin og Hailey Bieber har lagt ut Instagram-innlegg som kan tyde på at paret venter barn.

    Det er flere bilder av det som ser ut som en gravid-mage på Hailey Bieber, som Justin Bieber holder rundt. Cosmopolitan er blant mediene som tolker innleggene som en gravid-annonsering.

    Paret giftet seg i 2018. Justin Bieber er en verdenskjent kanadisk artist, mens Hailey Bieber er en amerikansk modell. Hun er datter av skuespilleren Stephen Baldwin.

    pregnancy announcement
    Foto: Hailey Bieber / Instagram
  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.