Hopp til innhold

- Det hele er en stor komedie

Billedhugger Knut Steen mener det er latterlig at Oslo kommune utlyser en ny konkurranse for en statue av kong Olav V.

Knut Steens omdiskuterte Kong Olav-statue
Foto: Young, Dan / SCANPIX

I 2006 takket kommunen nei til statue av den folkekjære kongen fra Steen, etter at en sakkyndig komité hadde sett den. Billedhuggeren fikk i sin tid oppdraget rett fra ordføreren, etter at kommunen i 15 år hadde jobbet med å få en statue av kong Olav på Rådhusplassen.

Nå utlyser kommunen en ny konkurranse.

– Jeg må jo le. Alle de dårskaper som er mulig, det er litt komisk, sier Steen i en kommentar til NRK.

Et stridstema rundt Steen sin statue, var at mange mente det så ut som at kongen hevet hånden i en nazistisk hilsen. Steen sier til NRK at han ikke angrer måten han framstilte kongen på.

– Det var jo sånn han bestandig stod, han hilser på denne måten. Det var sånn han var, og det kommer man ikke fra, mener Steen.

Knut Steen

Billedhugger Knut Steen synes det er latterlig at Oslo kommune utlyser en ny konkurranse for en ny kongestatue.

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Likevel tror dagens ordfører i Oslo kommune, Fabian Stang, at det skal være mulig å få et nytt momument over kongen på Rådhusplassen.

– Han var elsket av hele folket, og vi vil veldig gjerne ha på plass et hyggelig minnesmerke.

Oslo kommune har invitert kunstnerne Kristian Blystad, Nicolaus Widerberg og Marit Wiklund til en lukket konkurranse.

Steen synes det er underlig at landet nå får to statuer av kong Olav.

– Det er jo litt underlig, synes jeg. Når jeg har jobbet så mye med den skulpturen der, at de simpelthen later som jeg ikke har laget den.

Det har vært så mye tull og bråk rundt den statuen. Jeg har holdt på med dette prosjektet i over 20 år, og det hele er jo en stor komedie.

Knut Steen, billedhugger / NRK

Steens statue av kong Olav V står i dag på Skjerjehamn i Gulen kommune i Sogn og Fjordane. Statuen har ført til vekst i kommunen, bekrefter Ola Braanaas som eier Skjerjeham hotell hvor statuen står plassert.

– Det kommer folk gjennom hele året som drar opp til statuen og tar bilder. Statuen har hatt kjempestor betydning for aktiviteten der ute, sier Braanaas til NRK.

Kulturstrøm

  • «NCIS»-skuespiller David McCallum er død

    Skuespiller David McCallum, best kjent fra TV-seriene «NCIS» og «The Man From U.N.C.L.E.», er død. Han ble 90 år gammel.

    McCallum døde i New York mandag av naturlige årsaker. Han hadde familien ved sin side, skriver CBS i en uttalelse.

    – David var en begavet skuespiller og forfatter, og var verdsatt av mange verden rundt. Han levde et utrolig liv, og ettermælet hans vil leve for alltid gjennom familien og de utallige timene med film og TV som aldri blir borte, heter det i uttalelsen. (NTB)

Flere kulturnyheter