Hopp til innhold

SV utfordrer Huitfeldt i Store Norske-striden

Kulturministeren møter motstand fra regjeringskollega SV i striden rundt Store norske leksikon.

SNL.no
Foto: Skjermdump: SNL.no

Aksel Hagen

SVs storingsrepresentant Aksel Hagen.

Foto: Stig Weston
Anniken Huitfeldt

Minister Anniken Huitfeldt.

Foto: Morten Holm / Scanpix

– Det er uheldig at en slik type kunnskapsbase som er nogenlunde faglig objektiv blir borte, mener stortingsrepresentant Aksel Hagen fra SV.

Samlet stortingsgruppe mot minister

SVs stortingsgruppe mener Anniken Huitfeldt burde kommet kritikerne mer i møte.

Kulturministeren har gjentatte ganger sagt at det er uaktuelt for staten å overta ansvaret for Store norske leksikon. Men SV på Stortinget mener altså i likhet med andre at departementet har et kulturpolitisk ansvar for å sikre en slik kunnskapsbase.

– Vi synes statsråden skal ta innover seg den kritikken som er kommet, som går på at kunnskapsnasjonen Norge bør sikre at det er en tilgang til objektive, faglige kunnskapsbaser selv om leksikonet nå blir lagt ned, sier Hagen.

Legges ned til sommeren

Tidligere denne måneden kom meldingen om at nettutgaven av Store norske leksikon legges ned fra 1. juli. Kulturminister Anniken Huitfeldt har blankt avvist å overta av nettsiden med offentlig støtte.

En rekke framtredende kulturpersoner og akademikere stiller seg undrende til det kontante avslaget fra Huitfeldt.

– Jeg synes ikke nettleksikonet har tilfredsstilt forventningene. Men det at man ikke har lykkes helt her, må ikke lede til den blindslutningen som kulturministeren gjør her, sa professor i sakprosa og SV-medlem Johan Tønneson da melding om nedleggelsen kom.

Fritt Ord på banen

Erik Rudeng

Erik Rudeng er direktør i Fritt Ord.

Foto: NRK

Fritt Ord har sammen med DNB Nor , signalisert at de vil være med og støtte det 105 år gamle leksikonet mens ulike parter tenker seg om.

– Vi tror det er behov for å gi våre politikere og fagfolk i ulike miljøer tid til å tenke seg om og analysere situasjonen, sa direktør Erik Rudeng i Fritt Ord, som likevel mener staten må ta sin del av ansvaret.

SVs stortingsgruppe mener ikke at det nødvendigvis var feil av kulturminister Anniken Huitfeldt å ikke tildele støtte til Store norske leksikon, men de mener at statsråden ikke kan fraskrive seg alt ansvar.

– Når departementet har blitt utfordret og kommet til den konklusjonen som man her har gjort når det gjelder Store norske leksikon, synes vi det er riktig av departement som har overordnet, nasjonalt ansvar, å se om det finnes alternative måter å fylle det tomrommet som blir etter leksikonet, sier Aksel Hagen i SV.

Huitfeldt står på sitt

Huitfeldt holder fast på at det ikke er aktuelt å gi støtte til Store Norske leksikon, men har likevel ikke lagt saken helt på hylla.

– Jeg skal ha et møte med Tora Åsland og representanter for Store norske leksikon om ikke så alt for lenge. Jeg utelukker ikke at det finnes løsninger, men Kulturdepartementer ønsker ikke å gi midler til å oppgradere en slik kunnskapsbase, sier Huitfeldt til NRK Kulturnytt.

Kulturstrøm

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP
  • Forfatteren Paul Auster er død

    Forfatteren Paul Auster er død, 77 år gammel, melder New York Times.

    Den svært produktive forfatteren ble beskrevet som en «litterær superstjerne». Han ble kjent på 1980-tallet med sin postmodernistiske gjenopplivingen av noir-romanen.

    Forfatteren var for nordmenn mest kjent for New York-trilogien, «Moon Palace» og «Brooklyns dårskap». Bøkene kom ut i henholdsvis 1985-1987, 1989 og 2005. Auster skrev også dikt, essays og filmmanus, blant annet.

    Han døde i sitt hjem i Brooklyn, etter komplikasjoner i forbindelse med lungekreft.

    Auster giftet seg i 1981 med norskættede Siri Hustvedt, som også er forfatter. Paret har vært på flere turer til Norge og har også deltatt på Aschehougs hagefest sammen.

     Paul Auster fotografert i 2011. Han har grått hår, gredd tilbake, mørk frakk og skjorte. Han ser bestemt, men vennlig inn i kameraet.
    Foto: BOB STRONG / Reuters