Fritt Ord vil hjelpe Store norske

Fritt Ord vil opprette en stiftelse for å videreføre «Store norske leksikon» på nett.

Erik Rudeng

Direktør i Fritt Ord, Erik Rudeng, vil hindre at nettutgaven av «Store norske leksikon» avvikles.

Foto: NRK

Men det er kun en hjelpende hånd, staten må ta på seg ansvaret med å drive leksikonet videre, sier direktør i Fritt Ord, Erik Rudeng.

Torsdag kom nyheten om at nettutgaven av «Store norske leksikon» skal avvikles fra 1. juli i år . Til tross for nettsiden de siste årene har vært et tapsprosjekt for eierne Aschehoug og Gyldendal, mener de likevel at nettleksikonet bør leve videre.

De har sagt seg villige til å stille data, apparat rundt og nettstedsteknologi til disposisjon for en stiftelse med offentlig støtte. Men kulturminister Anniken Huitfeldt takker nei .

Wikimedia Norge kom også på banen , men partene står langt fra hverandre. Fredag meldte også Fritt Ord på i debatten.

Tenkepause

De bevilger sammen med Sparebankstiftelsen DNB Nor to millioner kroner for å unngå at «Store norske leksikon» legges ned til sommeren.

– Vi tror det er behov for å gi våre politikere og fagfolk i ulike miljøer tid til å tenke seg om og analysere situasjonen, sier direktør Erik Rudeng i Fritt Ord til NRK.

Han poengterer at løsningen kun er midlertidig, og mener at nettopp staten må overta materialet til «Store norske leksikon» på sikt. Men det vil altså ikke kulturministeren.

– Det er ikke aktuelt for staten å overta finansieringen av «Store norske leksikon» når de to millionene er brukt opp, gjentar Anniken Huitfeldt overfor NRK.

Viktig kollektiv oppgave

Direktør i Kunnskapsforlaget, Kristenn Einarson, sa i Kulturnytt på NRK P2 torsdag at han anser slaget om nettleksikonet som tapt.

– Vi kommer ikke til å delta mer i diskusjonen om dette. Det får andre gjøre. Vi har gjort det vi mente var riktig. Vi vet at tjenesten ikke er god nok, og vi har tidligere sagt at vi ville trenge å bruke 35 millioner kroner fram til 2014 for å få den dit den skal, sa Einarson.

Manglende annonseinntekter og annen finansiering er medvirkende til at forlaget har vedtatt å avvikle nettsiden. Men Rudeng i Fritt Ord mener staten har et kulturpolitisk ansvar for drive leksikonet videre.

– Det har nå vist seg at markedet ikke greier å løfte denne saken mer. Dersom dette er en tilstrekkelig viktig kollektiv oppgave, så vil staten spille en hovedrolle, slik den som landets største kapitalist har gjort mange ganger tidligere enten det har vært jernbaneutbygging eller teaterdrift, sier Rudeng.

Kulturstrøm

 • Gjellestadskipet bør bli i Halden

  Det nyoppdagede Gjellestadskipet" bør få sin utstillingsplass i hjembyen.
  Det mener ordfører i Halden, Thor Edquist. I går fortalte NRK at det nye Vikingtidsmuseumet som er planlagt bygd på Bygdøy i Oslo er tegnet for lite og at det ikke blir plass til "Gjellestadskipet" dersom det blir gravd frem

 • Fritt Ord-pris til Odd Isungset

  NRK-journalist Odd Isungset er tildelt Fritt Ords Honnørpris for sin undersøkende journalistikk i saken om attentatet på forlegger William Nygaard. Nylig avslørte Isungset at Kripos har siktet flere personer for drapsforsøket på Nygaard i 1993.

 • Museum oppdaget falske dokumenter

  Museum of the Bible i Washington, D.C. har oppdaget at fem av Dødehavsrullene som var utstilt i museet var falske, melder BBC. Rullene består av flere hundre bokruller med jødiske tekster, som skal være skrevet fra 250 år f.kr. - 90 e.kr, ifølge SNL.

  Arkivfoto: Dødehavsrullene på bibelmuseet i Washington
  Foto: SAUL LOEB / AFP/Scanpix

Flere kulturnyheter