Hopp til innhold

Overtar ikke Store norske leksikon

Kulturminister Anniken Huitfeldt sier det er uaktuelt for staten å overta ansvaret for nettutgaven av «Store norske leksikon».

Anniken Huitfeldt

Anniken Huitfeldt vil ikke overta ansvaret for «Store norske leksikon».

Foto: Morten Holm / Scanpix

Ett år etter at Kunnskapsforlaget gjorde nettversjonen av «Store norske leksikon» tilgjengelig for alle, ble det klart at nettsiden legges ned fra 1. juli 2010 .

Forlaget som i mange år har tapt penger på nettsiden , vil gi det bort, men kulturminister Anniken Huitfeldt vil ikke overta. Hun sier til NRK at det ikke er statens oppgave å ta ansvaret for et prosjekt som ikke lønner seg kommersielt.

Annonseinntekter har uteblitt

– Det er ikke aktuelt for staten å ta over ansvaret for «Store norske leksikon». Det har vært relativt lav interesse for dette blant annonsører og det har heller ikke vært så mange brukere som man har antatt.

En årsak til at nettjenesten legges ned er nettopp at annonseinntekter og annen finansiering er uteblitt.

Da nettsiden ble lansert i januar 2009, bidro regjeringen med en million kroner. Ifølge daværende kulturminister Trond Giske var målet at prosjektet skulle gå i balanse enten ved hjelp av gode reklameinntekter, eller salg av ekstra produkter som for eksempel ordbøker og oppslagsverk.

Etterlyser kulturpolitisk ansvar

Nåværende minister Huitfeldt sier at det er mange argumenter for «Store norske leksikon», men gjentar at det er uaktuelt å overta prosjektet.

Professor i sakprosa Johan Tønnesson ved Universitetet i Oslo er forbauset over kulturministeren.

– Jeg synes ikke nettleksikonet har tilfredsstilt forventningene. Men det at man ikke har lykkes helt her, må ikke lede til den blindslutningen som kulturministeren gjør her.

Han mener Huitfeldt burde ta et kulturpolitisk ansvar for å sikre at man har et norsk, nasjonalt oppslagsverk. Han trekker fram et en faglig kvalitetssikret tjeneste som denne, er viktig for så vel studenter som skoleelever.

– Et norske språksamfunn trenger et slikt encyklopedi for både demokratiets, kunnskapens og språkets skyld, mener Tønnesson.

Oppfordrer til kildekritikk

Anniken Huitfeldt er tidligere blitt kritisert for å gå for langt i å likestille nytten mellom brukerbaserte Wikipedia og tradisjonelle leksika som «Store norske leksikon» etter et intervju gitt i Bok og samfunn .

– Folk får oppsøke de kildene de synes det er naturlig å oppsøke, sier hun til NRK.

Hun legger til at man skal være kildekritisk til alt man finner på nettet, også i leksikon. Hun viser til at også er stor uenighet blant forskere, som NRK-serien «Hjernevask» viser.

– Så det å hevde at man finner en sannhet i et leksikon er problematisk, sier Huitfeldt.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.