Hopp til innhold

Ingen statsstøtte til danske og svenske nettleksikon

I dag søker Store Norske om penger frem til 2014. De nasjonale leksikonene i Sverige og Danmark får ikke statlig støtte.

Store Norske Leksikon

Store Norske leksikon rammes av finanskrisen.

Foto: Faksimile: snl.no

– Derimot har vi abonnenter som er statlige og fremfor alt kommunale abonnementer, sier Arne Ekman, sjefredaktør for Nationale Encyclopedien i Sverige.

Tidligere skrev NRK at på grunn av finanskrisen legges Store Norskes nettutgave ned om de ikke får støtte fra Kulturdepartementet.

Både Danmark og Sverige holder seg med nasjonale leksikon uten noen form for statlig støtte.

Nationale Encyclopedien omsatte for nesten 80 millioner kroner forrige regnskapsår og har 35.000 abonnenter over hele landet. Noen bedrifter, reklamebyrå og aviser, men først og fremst kommunale abonnenter, gjerne skoler.

Godt forhold med skoler og kommuner

Deler av leksikonet er åpent for alle, men skal du ha tilgang på de lange artiklene, så må du betale: 549 kroner per private abonnement, mens det koster rundt 25 kroner per bruker for kommuner, skoler og bedrifter.

– Har Arne Ekman gjort seg noen tanker om hvorfor de får det til og ikke vi i Norge?

– Det vet vi ikke riktig, men vi har etablert et godt forhold med kommunene og skolene. Vi reiser også mye ut i skolene og forteller hva man kan gjøre ved hjelp av denne databasen.

Ber om 35 millioner

Kristenn Einarsson

Kristenn Einarsson

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Også i Danmark lever Den store Danske i beste velgående uten statlig støtte. Annonseinngangen er svak, men leksikonet har troen på salget i fremtiden.Resten av støtten som gjør at de holder hodet over vann kommer fra en privat stiftelse.

For to timer siden sendte Kunnskapsforlaget et brev til kulturminsteren der de ber om tilsammen 35 millioner kroner frem mot Norges 200-årsjubileum i 2014.

Kristenn Einarsson, administrerende direktør for Kunnskapsforlaget vil ikke være med på at det svenske nettleksikonet lever uten en statlig støtte.

– Det er et dobbelt så stort marked som i Norge, og det offentlige er den største kjøperen. Ulempen med denne modellen er at folk flest ikke har tilgang siden det ikke er gratis. Det betyr at du heller ikke når til tjenesten når du går via søkemotor.

Vil få problemer

Danskene derimot som har støtte fra Augustinusstiftelsen, kommer til å få problemer i fremtiden tror han.

– Når disse midlene etter hvert faller bort, ser det ikke ut som det finnes noe alternativ finansieringsmodell, sier Einarsson.

Kulturstrøm

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP
  • Det kan bli streik under filmfestivalen i Cannes

    Ei veke før filmfestivalen i Cannes startar, kan det bli streik i filmbyen, skriv NTB,

    Rundt 100 personar, blant dei kinomaskinistar, billettseljarar og pressekontaktar, protesterer mot lønns- og arbeidsvilkår.

    Dei seier at dei ikkje ønsker å sette festivalen i fare, men få merksemd rundt spørsmål dei har prøvd å løfte fram i lang tid.