Hopp til innhold

Slutt for Store Norske på nett

Finanskrisen rammer Store Norske leksikons nettutgave, som legges ned om de ikke får støtte fra Kulturdepartementet.

Store Norske Leksikon

Taper Store Norske Leksikon på nett kampen mot andre nettleksikon?

Foto: Faksimile: snl.no

William Nygaard

William Nygaard

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Styreleder i Kunnskapsforlaget og Aschehoug-sjef , William Nygaard sier det er mer en femti prosent sikkert at Store Norske Leksikon legges ned.

– Faglighet koster penger. Modellen for oss har vært annonsefinansiering og finanskrisen har tørket ut den muligheten, sier William Nygaard till NRK Kulturnytt.

Den økonomiske krisen skyldes kraftig svikt i annonseinntektene. Blir det ikke innvilget støtte fra kulturdepartementet, kan nettleksikonet bli lagt ned.

Igjennom de siste hundre år har Store Norske leksikon i forskjellige versjoner vært kunnskapsbanken i norske stuer. Aschehoug/Gyldendal har allerede trykket sin siste utgave på papir, og håpet at nettet skulle redde leksikonets fremtid. Sviktende annonsesalg kan gjøre leksikonets liv atskillig kortere enn ventet.

Går inn i hvilemodus

Det siste året har nettleksikonet vært gratis for alle brukere. Nå går SNL.no inn i et hvilemodus, og blir ikke oppdatert fra halvårsskiftet med mindre Kulturdepartementet trår til med ekstra midler.

– Nettleksikonet vil ikke bli oppdatert med mindre myndighetene finner ut at de må gripe inn.

Hele redaksjonen til Store Norske Leksikons nettutgave, bortsett fra ett årsverk, er satt over på andre prosjekter, mens man venter på svar om økonomisk støtte fra kulturdepartementet.

Hard konkurranse

Nygaard sier de vil holde det gående så lenge de kan, så vil de se hvordan det går.

– Våre budsjetter strekker ikke lenger enn til halvårsskiftet.

Det har lenge vært spekulert i hvor lenge SNL.no vil holde stand. SNL.no har helt fra starten av måtte konkurrere med Wikipedia og Google. Informasjon som den man finner på SNL.no, finner du drøssevis av andre steder.

I desember donerte Høgskolen i Molde 1000 dollar til Wikipedia , Store Norske Leksikons argeste konkurrent på nett . De oppfordret alle høgskoler og universiteter til å gjøre det samme.

Kulturstrøm

 • «That '70s Show»-skuespiller kjent skyldig i voldtekter

  En jury har kjent skuespiller Danny Masterson, som spilte i komiserien «That '70s Show» på 2000-tallet, skyldig i to av tre voldtekter han er tiltalt for.

  Den tredje voldtektstiltalen har bakgrunn i anklager fra en mangeårig kjæreste av Masterson. Juryen, som besto av sju kvinner og fem menn, stemte åtte mot fire for å frikjenne skuespilleren i dette tilfellet.

  Han kan få opptil 30 års fengselsstraff.

  Tiltalene mot Masterson ble reist tilbake i 2020. Det er andre gang saken er oppe for retten. I desember i fjor klare ikke juryen å komme til enighet.

  Den omstridte Scientologikirken har spilt en vesentlig rolle i Mastersons sak. Ifølge påtalemyndigheten voldtok skuespilleren kvinnene, som var medlemmer av kirken, i hjemmet sitt i Hollywood Hills mellom 2001 og 2003.

  (NTB)

  «That '70s Show»-stjernen Danny Masterson (t.h.) ble onsdag funnet skyldig i to voldtekter fra tidlig 2000-tallet
  Foto: AP
 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.