Slutt for Store Norske på nett

Finanskrisen rammer Store Norske leksikons nettutgave, som legges ned om de ikke får støtte fra Kulturdepartementet.

Store Norske Leksikon

Taper Store Norske Leksikon på nett kampen mot andre nettleksikon?

Foto: Faksimile: snl.no

William Nygaard

William Nygaard

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Styreleder i Kunnskapsforlaget og Aschehoug-sjef , William Nygaard sier det er mer en femti prosent sikkert at Store Norske Leksikon legges ned.

– Faglighet koster penger. Modellen for oss har vært annonsefinansiering og finanskrisen har tørket ut den muligheten, sier William Nygaard till NRK Kulturnytt.

Den økonomiske krisen skyldes kraftig svikt i annonseinntektene. Blir det ikke innvilget støtte fra kulturdepartementet, kan nettleksikonet bli lagt ned.

Igjennom de siste hundre år har Store Norske leksikon i forskjellige versjoner vært kunnskapsbanken i norske stuer. Aschehoug/Gyldendal har allerede trykket sin siste utgave på papir, og håpet at nettet skulle redde leksikonets fremtid. Sviktende annonsesalg kan gjøre leksikonets liv atskillig kortere enn ventet.

Går inn i hvilemodus

Det siste året har nettleksikonet vært gratis for alle brukere. Nå går SNL.no inn i et hvilemodus, og blir ikke oppdatert fra halvårsskiftet med mindre Kulturdepartementet trår til med ekstra midler.

– Nettleksikonet vil ikke bli oppdatert med mindre myndighetene finner ut at de må gripe inn.

Hele redaksjonen til Store Norske Leksikons nettutgave, bortsett fra ett årsverk, er satt over på andre prosjekter, mens man venter på svar om økonomisk støtte fra kulturdepartementet.

Hard konkurranse

Nygaard sier de vil holde det gående så lenge de kan, så vil de se hvordan det går.

– Våre budsjetter strekker ikke lenger enn til halvårsskiftet.

Det har lenge vært spekulert i hvor lenge SNL.no vil holde stand. SNL.no har helt fra starten av måtte konkurrere med Wikipedia og Google. Informasjon som den man finner på SNL.no, finner du drøssevis av andre steder.

I desember donerte Høgskolen i Molde 1000 dollar til Wikipedia , Store Norske Leksikons argeste konkurrent på nett . De oppfordret alle høgskoler og universiteter til å gjøre det samme.

Kulturstrøm

 • Ville bli diplomat som ung

  Men Stellan Skarsgård sluttet på skolen da han fikk gjennombrudd som skuespiller allerede som 16-åring. På spørsmål i programmet Drivkraft om hva han tror er hans drivkraft, forteller skuespilleren at han tror det er både noe seksuelt, nysgjerrighet, og lysten til å prøve det uutforskede.

  Stellan Skarsgård og Vegard Larsen
 • Spelefilm om Martin Linge

  Forfattar og skodespelar Øystein Wiik har skrive manus til ein spelefilm om Martin Linge. Linge var både skodespelar, idrettsmann og krigshelt som var født i Valldal, men som fall under Måløyraidet i 1941. Kommunane Norddal og Rauma har saman med andre investorar bidratt til eit forprosjekt til filmen, som blir tilrettelagt for ein utanlandsk marknad, og som skal sette området ytterlegare på kartet som turistdestinasjon.

  KRIGSARKIVET - 2. verdenskrig
  Foto: Scanpix / NTB scanpix