Hopp til innhold

Slutt for Store Norske på nett

Finanskrisen rammer Store Norske leksikons nettutgave, som legges ned om de ikke får støtte fra Kulturdepartementet.

Store Norske Leksikon

Taper Store Norske Leksikon på nett kampen mot andre nettleksikon?

Foto: Faksimile: snl.no

William Nygaard

William Nygaard

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Styreleder i Kunnskapsforlaget og Aschehoug-sjef , William Nygaard sier det er mer en femti prosent sikkert at Store Norske Leksikon legges ned.

– Faglighet koster penger. Modellen for oss har vært annonsefinansiering og finanskrisen har tørket ut den muligheten, sier William Nygaard till NRK Kulturnytt.

Den økonomiske krisen skyldes kraftig svikt i annonseinntektene. Blir det ikke innvilget støtte fra kulturdepartementet, kan nettleksikonet bli lagt ned.

Igjennom de siste hundre år har Store Norske leksikon i forskjellige versjoner vært kunnskapsbanken i norske stuer. Aschehoug/Gyldendal har allerede trykket sin siste utgave på papir, og håpet at nettet skulle redde leksikonets fremtid. Sviktende annonsesalg kan gjøre leksikonets liv atskillig kortere enn ventet.

Går inn i hvilemodus

Det siste året har nettleksikonet vært gratis for alle brukere. Nå går SNL.no inn i et hvilemodus, og blir ikke oppdatert fra halvårsskiftet med mindre Kulturdepartementet trår til med ekstra midler.

– Nettleksikonet vil ikke bli oppdatert med mindre myndighetene finner ut at de må gripe inn.

Hele redaksjonen til Store Norske Leksikons nettutgave, bortsett fra ett årsverk, er satt over på andre prosjekter, mens man venter på svar om økonomisk støtte fra kulturdepartementet.

Hard konkurranse

Nygaard sier de vil holde det gående så lenge de kan, så vil de se hvordan det går.

– Våre budsjetter strekker ikke lenger enn til halvårsskiftet.

Det har lenge vært spekulert i hvor lenge SNL.no vil holde stand. SNL.no har helt fra starten av måtte konkurrere med Wikipedia og Google. Informasjon som den man finner på SNL.no, finner du drøssevis av andre steder.

I desember donerte Høgskolen i Molde 1000 dollar til Wikipedia , Store Norske Leksikons argeste konkurrent på nett . De oppfordret alle høgskoler og universiteter til å gjøre det samme.

Kulturstrøm

 • Operapremiere i Stockholm utsettes etter at scenearbeider døde

  Svenske arbeidsmiljømyndigheter har beordret arbeidsstopp ved Kungliga Operan i Stockholm, der en scenearbeider falt 13 meter ned og døde.

  Det betyr at urpremieren på operaen «Melancholia», basert på Lars von Triers film utsettes til senere i oktober.

  Nå er det forbudt å arbeide på balkongene over scenen, der rekkverkene må gjøres 20 centimeter høyere. Medarbeiderne har ofte strukket seg over disse rekkverkene for å jobbe, ifølge Sveriges Radio.

 • Nye forhandlinger i skuespillerstreiken i Hollywood

  Forhandlingene mellom skuespillerforeningen og Hollywood-studioene gjenopptas denne uka, bekrefter partene i en felles uttalelse.

  Filmskuespillernes fagforening SAG-AFTRA og Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) ble i et møte mandag enige om å gjenoppta forhandlingene kommende onsdag.

  Hollywood-skuespillerne har vært i streik i nærmere tre måneder. Manusforfatterstreiken, som startet i mai, ble avsluttet med enighet forrige uke.

  Resultatet av de to streikene er at store deler av underholdningsindustrien i Hollywood har stått i stampe. Det er første gang siden 1960 at de to fagforeningene har streiket samtidig.

  (NTB)