Hopp til innhold

Kongelig besøk hos «Julemorgen»

Stemningen er nervøs, og både små og store tripper rundt i studio. Det er nemlig ikke hver dag man får besøk av Norges neste konge!

Heidi Marie Vestrheim, kronprins Haakon og Kåre Magnus Bergh
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på videoen for å se kronprins Haakon svare på spørsmål i Julemorgen.

Og det er ikke bare programlederne Ulrik (9) og Ingrid (10) som kjenner det godt i magen, også deres mer erfarne makkere Kåre Magnus Bergh og Heidi Marie Vestrheim småfniser litt mer enn vanlig når kronprins Haakon står der i TV-studioet.

Les også: – Fungerer dårlig å være på internett uten etternavn

På fornavn

Kronprins Haakon i Julemorgen

Kronprins Haakon med pepperkakeportrettet av seg selv.

Foto: NRK

Tronarvingen beroliger «Julemorgen»-gjengen med at de trenger ikke være så formelle når kameraene ikke er på.

– Bare kall meg Haakon, så kaller jeg deg Kåre Magnus, sier kronprinsen.

Han avslører at det lenge har vært tradisjon hos kronprinsfamilien å se på «Julemorgen»:

– Marius på 12 år har sett på i mange år, og nå har også Ingrid på 5 år og Sverre Magnus på 4 begynt å følge med litt også.

Les også: Dette er gjestene i Julemorgen

Kongelig kunstner

Som alle andre gjester, blir også kronprins Haakon bedt om å lage et pepperkakeportrett av seg selv. Utstyrt med melis, sjokoladelinser og konditorfarge setter han i gang. Det første han legger på, er et grønt og et brunt øye.

– Jeg har både brunt og grønt i øynene, men siden det ikke finnes slike Non Stop, får vi bruke en av hver, forklarer kronprinsen.

Pepperkakeportrettet ligner mistenkelig mye på Julenissen, helt til den kongelige kunstneren danderer melisskjegget med svarte sjokoladelinser.

Les også: Kongelig pepperkakehus

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kongefamilien og pepperkakehus

Kronprinsen er ikke uvant med pepperkakepynting. Her er hele kongefamilien samlet til fotografering foran et enormt pepperkakehus i forrige uke.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Stoppes på butikken

Etter at kronprins Haakon er blitt foreviget på pepperkake, er det tid for å svare på forhåndsinnsendte spørsmål fra «Julemorgen»-seerne. Flere av innsenderne er veldig nysgjerrige på hva folk sier når de møter kronprinsen på butikken.

– Ofte sier de ingenting, mens noen kommer bort for å hilse. Stort sett er de fleste veldig hyggelige, forteller tronarvingen.

Les også: Her kan du være med og synge «Julemorgen»-sangen!

En annen lurer på om de kongelige fester hele tiden, og om det er lov å snakke med mat i munnen på Slottet.

– Vi lever nok mer normalt enn mange tror. Hjemme spiser vi frokost og middag sammen som en vanlig familie, og barna går i barnehagen og på skolen. Men på Slottet er det noen regler vi bør følge, og vi må ha på oss dress og fine klær. Man bør nok heller ikke snakke for mye med mat i munnen, svarer kronprinsen.

Han forteller også at om han ikke hadde vært prins, tror han at han enten hadde jobbet med utvikling av u-land og fattigdomsbekjempelse. Eller vært alpinist.

Les også: Se «Julemorgen» sin julevideo

Kilte i magen

Ulrik og Ingrid i Julemorgen

Ulrik (9) og Ingrid (10) fikk intervjue kronprins Haakon.

Foto: Inger-Marit Sæby / NRK

Etter opptak møter NRK.no to oppspilte medprogramledere på bakrommet.

– Jeg har tatt kronprinsen i hånden, liksom!! Det kilte i magen hele tiden da vi stilte ham spørsmål, forteller Ingrid (10) til NRK.no.

– Jeg tenkte hele tiden inni meg «han er en helt vanlig mann, en helt vanlig mann» om og om igjen. Men jeg ble likevel nesten helt stiv da jeg skulle snakke med ham, sier ni år gamle Ulrik – som på tross av dette synes seansen gikk veldig bra.

Intervjuet med kronprinsen sendes i «Julemorgen» på NRK 1. juledag.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters