Hopp til innhold

Toppledere oppfatter journalister som uetiske

Norske toppledere er kritiske til journalisters etikk og kunnskapsnivå.

Pressekorps
Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Spesielt i situasjoner der man er i en krise, alle journalister løper i samme retning og blodtåken senker seg. Da kaster man en del gode journalistiske retningslinjer på båten, sier informasjonsdirektør i Terra Gruppen, Sigurd Ulven.

Norske toppledere opplever etiske overtramp fra journalister. Det er en av konklusjonene i en ny undersøkelse der man har spurt norske toppledere om deres forhold til media.

Kjenner seg igjen

Sigurd Ulven, infosjef Terra

Sigurd Ulven

Foto: Terra

Informasjonsdirektør i Terra Gruppen, Sigurd Ulven, sier han kjenner seg igjen i resultatene. Han opplevde tøffe tak da Terrasaken eksploderte og mener etikken ofres lettere når det stormer som verst.

– Jeg har mange eksempler på det. Jeg kunne oppholdt Pressens faglige utvalg (PFU) i lang tid om vi skulle forfulgt alt, men vi hadde jo 35.000 saker så det var helt umulig for oss å ta tak i alt.

Og sakene han snakker om gjaldt blant annet gjaldt kildekritikk og journalister som på forhånd hadde bestemt seg for vinkling av sakene.

– Du har lite å kjempe med når en stor mengde journalister løper i samme retning.

Ikke alene

Ulven er ikke alene om å oppleve etiske overtramp fra journalister.

I en undersøkelse som ble presentert tidligere i dag har 411 norske ledere i offentlig og privat sektor blitt spurt om sitt forhold til mediene. Undersøkelsen er utført av Synovate på oppdrag fra fra kommunikasjonsbyrået JKL og PriceWaterhouse coopers.

Generelt har toppledere et godt forhold til pressen, men nær halvparten mener journalistene gjør etiske overtramp. Hvilke etiske overtramp er det ikke gjort konkret rede for, men i følge undersøkelsen har en av tre opplevd at det de sier blir tatt ut av sammenheng, en av fem har opplevd å bli bevisst misforstått av journalisten eller at journalisten ikke gir innsikt i premissene for intervjuet.

Generelt har toppledere et godt forhold til pressen, men nær halvparten mener journalistene gjør etiske overtramp.

– Dette er i så fall i strid med pressens eget etiske regelverk, sier administrerende direktør i JKL, Per Høiby.

Per Høiby

Per Høiby

– Vi ser jo noen sammenhenger som kan relateres til Vær varsom-plakaten, men det viktigste er faktisk at den oppfatningen eksisterer hos nesten halvparten av norske ledere. Sånn sett er det et tillitsproblem, sier Høiby til NRK.

- Pressen har en utfordring, sier Ulven i Terra Gruppen.

– Det enkleste er å følge Vær Varsom-plakaten, men det vanskeligste blir det samme; Å følge Vær varsom-plakaten også når blodtåka senker seg.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.