Hopp til innhold

- Kraftkommunene er blitt lurt

Redaktør i Dine Penger Tom Staavi mener de fire nordlandskommunene som har investert 800 millioner i det internasjonale finansmarkedet, er blitt lurt av Terra Securities.

Tom Staavi

Uavhengig av problemene i det amerikanske boligmarkedet mener Dine Penger-redaktør Tom Staavi at spareproduktet Terra har tilbydt er både dyrt og dårlig. - Det er som å tro på julenissen å tro at man skal tjene penger uten å ta risiko i finansmarkedene, sier han.

Foto: NRK

Terra Securities rådet dem til å låne penger på sine framtidige kraftinntekter og plassere dem i obligasjoner. Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik i Nordland ble rådet til dette.

- Ett veldig dårlig råd, mener Tom Staavi.

- Etter mitt syn har de åpenbart blitt så overtalt av finansrådgiveren sin, at det grenser til at de er blitt rundlurt, sier han til NRK.

Staavi har vurdert avtalen Narvik, Hemnes, Hattfjelldal og Rana har gjort med meglerhuset Terra. De lånte 800 millioner på framtidige kraftinntekter og plasserte dem i obligasjoner.

LES OGSÅ: Kommuner gamblet med lånte penger

- Som å tro på julenissen

Kommunene hevder de ble lokket til å gjøre dette for å tjene mer uten risiko. Staavi mener det er umulig å tjene penger på den måten uten å ta betydelig risiko:

- De later som om det bare er å gå i banken, låne penger og betale Europas beste forvaltermiljø. Og det kan jeg love ikke er gratis. I tillegg kommer tilretteleggergebyr og den renta man må betale for lånet. Og så skal man plassere disse pengene nesten risikofritt. Det er som å tro på julenissen, hevder Staavi.

Han sammenligner det de fire kommunene har gjort med at en privatperson skulle gå til banken og ta opp lån på sin lønn ti år framover. Og deretter gamble pengene i det internasjonale finansmarkedet.

- Det gjør man bare ikke, verken som privatperson eller kommune, mener Staavi.

- Umulig å forstå

Spareproduktet Terra har tilbudt er så komplisert at Staavi mener det er umulig for en kommune å skjønne hva det dreier seg om.

Fra juni til nå er verdien i obligasjonene halvert. I dag har de fire kommunene fått beskjed om å legge omlag 27 millioner nye kroner på bordet innen mandag.

Ellers taper de 400 millioner kroner.

Det kommer i tillegg til sjokk-kravet som kom i august. Da måtte kommunene hoste opp nesten 80 millioner kroner for å unngå at tapet ble realisert.

- Ikke informert

Det kommunene hevder de ikke var informert om var ett punkt i avtalen som sier at dersom verdien faller til under 55 prosent, så har Citybank rett til å realisere tapet.

- Vi føler oss lurt, sier Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik.

Juvik sier politikerne aldri ville investert pengene dersom de visste om dette punktet.

Kommunikasjonsdirektør i Terra, Sigurd Ulven, mener de har gitt gode råd, og at kommunene var blitt informert om at Citybank kunne kreve mer penger.

- Pengene er ikke tapt

- Slik situasjonen var i juni var dette en fornuftig investering. Så er det lett å si i etterpå klokskapens lys at med det markedet som har vært så har det ikke vært en forventet utvikling, sier Ulven.

Problemene i det amerikanske boligmarkedet har ført til en ekstraordinær situasjon i kredittmarkedet. Det får skylden for at det har gått så dårlig med pengene til nordlandskommunene.

- Men pengene er ikke tapt, mye kan skje fram til 2013 når avtalen utløper, påpeker han.

Håpet politikerne i kommunene nå klamrer seg til er at verdien i obligasjonene skal stige igjen.

Nett-tv: Gamblet med penger de ikke hadde

Hemnes kommune

- Vi føler oss lurt, sier Hemnes-ordfører Kjell Idar Juvik, her på møte i kommunestyret.

Foto: NRK