Hopp til innhold

Samfunnskritisk filmfestival

Politiske temaer med store navn preger filmfestivalen i Venezia.

Michael Moore
Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP

I dag har Venezuelas president Hugo Chavez besøkt byen for å få med seg Oliver Stones film «South of the border», om forholdet mellom USA og flere latin-amerikanske land.

Hør saken her: Filmfestivalen i Venezia

I forrige uke raste Italias statsminister Silvio Berlusconi over en dokumentarfilm som kritiserte hans kontroll over mediene.

I går var det Michael Moore som vakte oppsikt på den røde løperen med premieren på «Capitalism - a love story».

Film om finanskrisa

Michael Moore har laget nok en film som kritiserer det kapitalistiske USA. Denne gangen handler det om finanskrisen.

Michael Moore har i tidligere filmer kritisert blant annet våpenbruk, amerikansk helsepolitikk og bilindustri, og bushadministrasjonen etter 11. sepmtember 2001. For det har han fått både fiender, Oscar og gullpalme.

Nå går han til angrep på det frie markedet, på tilhengere av kapitalismen og på de amerikanske myndigheters økonomiske støtte til de store finansselskapene.

- I hver film jeg lager prøver jeg å bringe ut flere sannheter til publikum. Ting de kanskje ikke er klar over. Vi får se hva responsen er, sier han.

Venezuelas historie

Hugo Chavez
Foto: JORGE SILVA / REUTERS

Om Moore med sin stil stadig er en ensom svale i filmverdenen, har han altså flere filmskapere med seg i å bringe samfunnskritiske temaer til Venezia.

Det sies at Venzuelas president Hugo Chavez er i byen for å være med på premieren på en ny Oliver Stone- film.

Filmen heter South of the border, og forteller Vezuelas historie siden Chaves kom til makten i 1998. Den er ment som et svar på angrep fra amerikanske medier, men har også som mål å kaste lys på de store forandringene som har skjedd i latinamerika de siste årene.

Og Oliver Stone satt heller ikke stille da han lagde filmen. Her er nemlig 7 latinamerikanske presidenter intervjuet .

Kulturstrøm

  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift
  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP