Hopp til innhold

De milde oppdragerne

KrF står ikke på barrikadene lenger, men er fortsatt det partiet som går lengst i retning av en verdiorientert kulturpolitikk.

Dagfinn Høybråten (KrF)
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Knut Hoem

Knut Hoem kommenterer

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Det begynner å bli lenge siden KrFs første stortingsrepresentant Nils Lavik skrev opprop mot umoralske teaterforestillinger og anmeldte Arnulf Øverland for blasfemi. Veldig lenge siden.

Den lavkirkelige bevegelsen partiet springer ut fra, har ikke lenger hånden på rattet når stortingsgruppa med May-Helen Molvær Grimstad i spissen formulerer partiets kulturpolitikk.

Det som står igjen er et tydelig ønske om å legge til rette for at folket engasjerer seg i kunst og kultur i bredeste forstand, og at de blir oppmuntret til å gjøre dette på frivillig basis.

Urbaniseringsprosess

Samtidig har flere KrFere blitt moderne urbane vesener som kan ta seg et glass rødvin etterfulgt av en kveld i operaen og teateret. Det innebærer at de også mener at kunst og kultur fortjener den knappe prosenten av statsbudsjettet de nå får.

Trond Giske møter altså ingen motstand fra KrF når han ønsker seg økte statlige bevilgninger til kultursektoren.

Men der slutter også enigheten. I likhet med sine mulige regjeringspartnere i Høyre og Venstre, er KrF svært skeptiske til det de mener er en utidig statlig innblanding i innholdet i kulturfeltet.

Momsfritak

Tanken på at staten skal ta initiativ til et mangfoldsår, og honorere kulturinstitusjoner for å følge opp dette, ligger fjernt for KrF.

Isteden ønsker KrF å stimulere kunst og kultur gjennom å redusere skattebyrder og å gjennomføre momsfritak. Tanken er at et teaterlag eller en venneforening for Arne Garborg ikke skal behøve å betale en masse skatt til staten, som så staten skal fordele tilbake i form at støtte.

Slik vil KrF sørge for at kunstneren definerer seg selv i kraft av sin egenart, ikke som en mottaker av stønad fra staten.

Kristent, demokratisk og moderne. Slik vil KrF framstå i 2009 - også i kulturpolitikken.

Knut Hoem

Ryddesjau

Dagens KrF har utvilsomt foretatt en intern ryddesjau i forhold til moralske mørkemenn. Fristelsen til å sensurere ugudelige kulturuttrykk er erstattet av en mild bekymring for hvordan enkeltmennesket skal klare å finne fotfeste i et sekularisert samfunn.

Derfor har KrF programfestet at de ønsker å forby all vold på fjernsyn før klokken ni om kvelden. Derfor har de ført en effektiv kamp mot alle typer spilleautomater. Ikke minst ønsker de, så snart de kommer til makten, å gjøre noe med balansen i det såkalte RLE-faget i skolen (religion, livssyn og etikk).

KrF er ikke mot at det undervises i flere religioner i skolen, men mener det må være uomtvistelig at tyngdepunktet skal ligge i den kristne kulturarven nordmenn flest er vokst opp med.

Nynorsk

Kristent, demokratisk og moderne. Slik vil KrF framstå i 2009 – også i kulturpolitikken. Stort sett er de på linje med sine to potensielle regjeringspartnere Høyre og Venstre. Men på ett punkt skiller de lag.

Med sin sterke basis i distriktene, er KrF atskillig mer positiv til nynorsk enn sine eventuelle koalisjonspartnere i Høyre. Et valgfritt sidemål er ikke noe som vekker gjenklang hos flertallet i KrF.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor