Hopp til innhold

Afrikansk flagg fjernet

Et afrikansk unionsflagg som hang utenfor Museet for samtidskunst i Oslo er fjernet.

"African Union Flag" av Pascale Marthine Tayou
Foto: Jon Petrusson

Flagget hang der i forbindelse med utstillingen "Afrika i Oslo".

Statsbygg har tidligere ment at det var ulovlig plassert fordi det bare er lov å bruke det norske flagget på offentlige bygninger.

Les mer her: - Statsbygg driver sensur

Museet har imidlertid argumentert for å la det henge fordi de mener de er et kunstverk og ikke et flagg. På flagget har en kunstner brodert inn signaturen sin i gull.

- Jeg synes det virker som en overreaksjon å ta det vekk, sier Selene Wendt, kurator ved Stenersenmuseet i Oslo.

- Flagget inngår jo som et kunstverk, og jeg synes det er veldig rart at det ikke er lov å vise frem et kunstverk dersom det består av et flagg.

Ansatte ved Museet for samtidskunst har også nektet å ta ned flagget fordi de mener det er i strid med ytringsfriheten å kreve det fjernet.

- Et flagg

Det er Utenriksdepartementet har ansvar for den norske flaggloven. Den sier blant annet at dersom man skal flagge med organisasjonsflagg eller med andre lands flagg, skal det norske flagget alltid brukes på en måte som gjør det til det mest fremtredende. Det forteller rådgiver Arthur Baste Knudsen.

Han vil definere det dekorerte afrikanske unionsflagget som et flagg - ikke et kunstverk.

UD vil foreløpig ikke uttale seg om det bør få lov til å henge eller ikke.

Ny stang

Kurator Stina Høgquist ved Museet for samtidskunst har uansett kjøpt en ny flaggstang for å få plass til det afrikanske flaggkunstverket ved siden av det offisielle norske flagget.

Hvem ved museet som har fjernet det afrikanske flagget er foreløpig uklart.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters