Hopp til innhold

Slutt for Stavanger 2008

Avslutningsseremonien var ingen feiring, men en markering av at det satses på kultur i Stavanger også i årene fremover.

Avslutningsseremoni Stavanger 2008

Fra avslutningsseremonien av kulturhovedstadsåret.

Foto: Eriksen, Haagen Tangen / SCANPIX

700 korister og 25.000 tilskuere avsluttet lørdag kulturhovedstadsåret Stavanger 2008.

Ingen feiring

Tilskuerne stod tett i tett og så himmelen bli lyst opp av hvite, blå og grønne lys, som danset over domkirken og de andre byggene rundt Vågen. Noen visket håpefullt om fyrverkeri, men det kom ikke noe som liknet det voldsomme fyrverkeriet under åpningsseremonien. Dette var nemlig ingen feiring, sier prosjektleder Jørn Snorre Andersen.

- Vi synes ikke det er tiden for å feire at året er slutt, så det blir ikke noe fyrverkeri. Vi skal ha en flott seremoni for å tenke tilbake og runde av året som har gått, men også se fremover og tenke på fremtiden til kulturlivet i Stavanger etter dette fantastiske året, sier Andersen.

Se bildene fra avslutningsseremonien 1
Se bildene fra avslutningsseremonien 2

Til Vilnius

Derfor hadde avslutningsseremonien stort fokus på fremtiden. En hvitkledd syngende 11-åring sang sangen ”That's what I'm sending the future” i en båt som seilte ut mot neste års kulturhovedstad Vilnius, og grunnsteinen for det nye konserthuset ble fløyet over byen før den ble lagt i jorda.

Ordfører Leif Johan Sevland la ned grunnsteinen til kulturhuset. Han mener at alt fokuset på kultur i 2008 vil ha stor betydning for den fremtidige bruken av det nye konserthuset.

Leif Johan Sevland

Leif Johan Sevland (H)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Jeg tror Stavanger 2008 har betydd mye for det nye kulturhuset, fordi folk har fått en forståelse for satsing på kultur. Dette betyr at det gjennomgående er en mer positiv holdning til konserthuset enn det var før.

Selv om vedtaket om å bygge kulturhus ble gjort tidligere, tror derfor ordføreren at regionen har fått mange nye storbrukere av kultur.

- Kulturinstitusjonene våre har hatt stor publikumsvekst og veldig mange støtter opp om kultursatsingen i byen vår. Jeg tror derfor det nå er flere som kan tenke seg å bruke kulturhuset enn det var før 2008, sier Sevland.

Konserthuset til 1,25 milliarder kroner skal stå ferdig i 2011.

Slik blir konserthuset

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor