Hopp til innhold

J.K. Rowling beskytter Harry Potter

J.K. Rowling har beskyttet sine rettigheter foran en dommer uten et godt forhold til bøkene hennes.

J.K Rowling på vei bort fra rettsalen
Foto: JOSHUA LOTT / REUTERS

Forfatteren av Harry Potter-bøkene, J.K. Rowling var tilbake i den føderale rettssalen i Manhatten den siste dagen av rettsaken for å forsvare sine egne rettigheter som forfatter.

Bønnen hennes var at dommeren skal beskytte copyrightrettighetene hennes i forbindelse med navnet til Harry Potter.

- Jeg er her fordi jeg har en lidenskaplig tro på at denne saken handler om en forfatters rettigheter til å beskytte sin skapelse.

Tre dager lang rettsak

Steven Vander Ark

Steven Vander Ark.

Foto: JOSHUA LOTT / REUTERS

Rowling har vitnet alle tre dagene rettsaken har holdt på, og var også forsvarets siste vitne. Rowling og Warner Bros. har gått til sak mot RDR Books fra Michigan, som har publisert en referansebok til Harry Potters univers.

Boken er skrevet av Steven Vander Ark, en 50 år gammel tidligere skolebibliotekar. Han har funnet stoffet til boken fra sin egen nettside som han har oppdatert gjennom flere år.

Det lille forlaget mener at deres referanseverk ikke er noe annerledes enn andres referansebøker, og derfor bør kunne gis ut uhindret.

Klipp og lim

Rowling sa at hun er sterkt i mot sensur og at hun er positiv til at andre forfattere skriver om hennes bøker. Hun mener at overtråkket i denne saken er måten Vander Ark har brukt hennes prosa på. Rowling sa han bare har klippet og limt stoffet hennes inn i et A-Z-format.

- Forfattere har en rett til å beskytte arbeidene deres fra misbruk. Har jeg færre rettigheter fordi mange leser bøkene mine? Hvis denne boken blir gitt ut kommer den til å åpne opp for enhver til å presentere en forfatters arbeid som sitt eget, sa Rowling.

Morsomme elementer i boken

Det er dommeren Robert Patterson Jr. som skal dømme i saken. Han spurte Rowling om hun syntes at opplagsverket hadde noen gode kvaliteter.

- For å være ærlig, nei, men jeg vil legge til, uten å virke arrogant eller forfengelig, at det er morsomme ting i boken, men jeg skrev dem, sa hun.

Harry Potter

Daniel Radcliffe som Harry Potter.

Foto: PETER MOUNTAIN / AP

Det kan være noe urovekkende for Rowling at dommeren ikke ser ut til å være en av de ivrigste leserne av bøkene hennes, og at han faktisk kunne trenge et oppslagsverk skulle han lese dem.

Dommeren fortalte i rettssalen at hans forhold til bøkene er begrenset. Han synes det er vanskelig å forstå den magiske verdenen fylt med magiske navn og ord som ville være uforståelige i en annen kontekst.

En beslutning i rettsaken er ikke ventet i nær framtid. Dommer Patterson tar avgjørelsen alene uten en jury.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor