Hopp til innhold

Guro rett til finalen

13 år unge Guro Kleven Hagen fra Fagernes, er klar for Virtuosfinalen. Og Anja Nedremo og Miriam Helms Ålien får begge en ny mulighet.

Guro Kleven Hagen og Jan Fredrik Heyerdahl

Guro Kleven Hagen med programleder Jan Fredrik Heyerdahl

Foto: Morten Brun

Årets aller yngste Virtuosdeltager, 13 år gamle Guro Kleven Hagen fra Fagrenes i Valdres spilte seg rett inn i juryens og publikums hjerter under semifinalen i Store Studio. Hun spilte 1. sats fra Jean Sibelius' fiolinkonsert i D-dur, og prestasjonen fra den unge jenta var rett og slett formidabel, mente juryen.

- Det er utrolig flott å oppleve hvordan du blir ett med musikken, du skaper masse dramatikk og har en flott tone, skrøt Elise Båtnes. Mens Arild Erikstad synets det var imponerende å se hvordan unge Guro slapp seg løs og musiserte i det krevende stykket. 

- Elsker slutten

Selv var Guro fattet, men glad etter spillingen.

- Jeg er veldig fornøyd, dette var utrolig gøy. Særlig elsker jeg å spille slutten i Sibelius-konserten, smiler hun.

Guro bor i Fagernes, men har allerede i flere år pendlet hyppig inn til Oslo for å ta timer hos Alf Richard Kraggerud på Barratt Dues musikkinstitutt. Den unge alderen til tross har hun adskillig konkurranse-erfaring, og slett ingen lampefeber når hun nå prøver seg i Virtuos.

- Jeg bare gleder meg, dette er bare moro sier hun.

Hør Guros semifinalespill sammen med akkompagnatør Gunnar Flagstad her: Guro spiller 1. sats i fiolinkonsert i D-dur av Jean Sibelius

Anja på andreplass

Også årets eneste blåser i semifinalene, saksofonisten Anja Nedremo gjorde en sterk innsats. Hun fikk juryens andreplass, og dermed en ny finale-mulighet i neste runde. 

Anja går siste år på videregående skole, og er også innlemmet i talentprogrammet på Barratt Dues musikkinstitutt. 

- Du bruker instrumentet som en forlengelse av kroppen og spiller med hele deg - det gir en veldig flott klang, sa jurymedlem og klarinettist Bjørn Nyman. - Jeg ble rett og slett trollbundet sa Plagge. 

Også Anja selv syntes det gikk greit.

- Jeg er litt sår i munnen i dag etter mye spilling, så dette var det beste jeg kunne gjort i dag, sa hun glad da andreplassen var et faktum.

Miriam ble wild card

Guro Kleven Hagen og Miriam Helms Ålien

Guro og Miriam

Foto: Morten Brun

Den fjerde og siste muligheten til å kvalifisere seg til årets Virtuos-finale - den såkalte "wild card"-sjansen -  gikk til Miriam Helms Ålien fra Alta. Hun spilte en solosonate av E. Ysaÿe, og dommerne likte brilliansen og suget i strøket så godt at de ga henne den siste muligheten til å prøve på en finaleplass. 

Imponerende håndledd

Også pianisten Andrè Hæhre fikk godord fra juryen for sin tolkning av Chopin.

- For noen hådledd du har. Og så er det en musikalsk gjennomgående tanke i det du gjør, det føles veldig trygt. Og brilliant klang, mente Nyman og Plagge. 

Fra før har pianisten Ole Christien Haagenrud og fiolinisten Eldbjørg Hemsing kvalifisert seg til finalen, mens fjerde og siste semifinalerunde i Virtuos 2008 kommer i NRK P2 søndag 23. mars. Da skal fiolinist Sandra Chen, gitarist Jadran Duncumb og altså Anja Nedremo og Miriam Helms Ålien konkurere om de to siste finaleplassene. 

Hør hele programmet her: Virtuos: Semifinale pujle 3

Kulturstrøm

  • Fagorganiserte ansatte i belgisk kringkaster med aksjon

    Ved starten av sendingen av den andre semifinalen i Eurovision ble det vist en plakat på den belgiske kringkasteren VRT, hvor det ble oppfordret til våpenhvile.

    – Vi fordømmer bruddene på menneskerettighetene fra staten Israel, sto det på plakaten.

    Ifølge den belgiske avisen HLN var det en aksjon fra fagorganiserte ansatte i kringkasteren.

    Ifølge avisen ble kringkasteren informert om at aksjonen ville finne sted.

    – Fagforeninger har rett til å handle og trenger ikke tillatelse. Jeg kan bare si at vi har tatt saken til etteretning, skier talsperson Yasmine Van der Borght i VRT til avisen.

    Det skal ha vært demonstrasjoner utenfor bygningene til VRT og den franskspråklige kringkasteren RTBF før semifinalen gikk i gang. Også i Norge har det vært flere demonstrasjoner utenfor NRK i forbindelse med Eurovision.

    I Malmö, der finalen avholdes i år, har det hele torsdag vært flere demonstrasjoner både for og imot Israels deltakelse i sangkonkurransen.

    protest VRT
    Foto: Skjermbilde
  • Justin og Hailey Bieber venter barn

    Både Justin og Hailey Bieber har lagt ut Instagram-innlegg som kan tyde på at paret venter barn.

    Det er flere bilder av det som ser ut som en gravid-mage på Hailey Bieber, som Justin Bieber holder rundt. Cosmopolitan er blant mediene som tolker innleggene som en gravid-annonsering.

    Paret giftet seg i 2018. Justin Bieber er en verdenskjent kanadisk artist, mens Hailey Bieber er en amerikansk modell. Hun er datter av skuespilleren Stephen Baldwin.

    pregnancy announcement
    Foto: Hailey Bieber / Instagram
  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.