Hopp til innhold

Hvem blir årets Virtuos?

Hvem blir det nye klassiske stjerneskuddet etter Tine Thing Helseth og Eldbjørg Hemsing? De 13 delfinalistene i Virtuos 2010 er klare.

UNG Tveitt i Store STudio

Stian Barsnes Simonsen er programleder for Virtuos 2010 - her med de tidligere vinnere Tine Thing Helseth og Eldbjørg Hemsing.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Hvilken ung norsk solist vinner 100 000 kroner og blir norsk deltager i Eurovisjonens store talentkonkurranse Young Musicians? NRKs konkurranse Virtuos har vært en døråpner både til norske og internasjonale scener for de to siste vinnerne, Eldbjørg Hemsing (2008) og Tine Thing Helseth ( 2006).

- Flere nye stjerneskudd

Arild Erikstad

Juryformann Arild Erikstad

Foto: NRK

Nå er det klart for ny runde, og 13 unge musikere fra hele landet har spilt seg til delfinalene i Virtuos 2010. Juryformann Arild Erikstad i NRK har lyttet seg igjennom de innsendte bidragene, og forteller at det blir hard kamp om seieren også i år.

- Blant delfinalistene er det i år minst like høyt nivå som tidligere. Her er det flere som kan spille seg helt til den internasjonale finalen, sier han. Og er ikke i tvil om at det finnes et nytt stjerneskudd i buketten. - Det er flere, mener han.

Finale med KORK på NRK 1

Her er de 13 som har kommet igjennom juryens første nåløye:

Guro Kleven Hagen, fiolin, fra Fagernes
Jørgen Lund Karlsen, saxofon, fra Gressvik
John Chen, piano, fra Rasta
Miriam Helms Ålien, fiolin, fra Alta
Ann Hou Sæter, fiolin, fra Trondheim
Aleksander Raknes Ulriksen, marimba fra Bønes
Madelene Berg, fiolin, fra Nordfjordeid
Olga Jørgensen, piano, fra Drammen
Sandra Lied Haga, cello, fra Oslo
Christopher Tun Andersen, fiolin, fra Oslo
Nora Hannisdal, horn, fra Oslo
Julie Yuqing Ye, piano, fra Bærums Verk
Kristin Hammerseth, fløyte, fra Sarpsborg

De fire delfinalene sendes ukentlig i NRK P2 fra slutten av februar, og fem kandidater går videre til selve finalen på NRK 1 lørdag 27. mars. Her får musikerne prøve seg som solister med Kringkastingsorkestret. Stian Barsnes Simonsen er programleder både på radio og TV. Og vinneren av Virtuos får møte det norske publikum både som solist med Kringkastingsorkestret, og med solokonsert under Festspillene i Bergen.