Hopp til innhold

- Savner SVT og BBC

Kulturminister Trond Giske beklager at verken Sveriges television eller internasjonale nyhetskanaler får plass i den nye kanalpakken til RiksTV.

RiksTV logo Riks TV
Foto: Nettside

SVT

Giske understreker at det har vært RiksTVs oppgave å lage den pakken som de synes er mest fornuftig. Men at han som kulturminister savner de nordiske allmennkringkasterne.

- Jeg tror den utvekslingen vi har hatt av programmer mellom nordiske land, og da særlig Norge og Sverige, er med på å gi oss mer informasjon, mer kunnskap og mer kultur slik som en allmennkringkaster skal levere.

 

Ønsket statlig utbygging

Likevel mener han at Kulturdepartementet har vært klare nok på sine ønsker.

- Vi hadde stilt noen klare krav til RiksTV i forhold til hvilke forpliktelser de har blant annet i forhold til NRK og TV2s kanaler, og en frikanal og lokal-tv som heldigvis blir gratis. Det øvrige måtte de foreta valg på egenhånd, i forhold til hva som var riktig for dem.

Han peker på at det ikke er mulig for departementet å ta mer styring.

- Hadde vi bygget ut nettet statlig, slik opposisjonen foreslo da vi satt i opposisjon til Bondevik-regjeringen, så hadde vi hatt mer styring på det. Det var ikke mulig nå, understreker han.

Trond Giske

Giske: Ønsket statlig utbygging av digitalt bakkenett da saken ble vedtatt i forrige Stortingsperiode.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Tror på endring

Giske tror likevel ikke at det ikke vil ta lang tid før de nordiske allmennkringkasterne er på plass i tilbudet, etter at det digitale bakkenettet vil være fullt utbygd.

- Vi vet at RiksTV fra 2010 vil få betydelig større bredde i båndet, da kan de sende flere kanaler og det blir mye bedre plass. Jeg håper virkelig at de da også vil gi plass til flere nordiske allmennkringkastere, jeg tror folk ønsker seg det og at RiksTV gjør lurt i å prøve å få til det.

- hva med BBC, CNN og andre internasjonale nyhetsprogrammer?

- Jeg personlig er også interessert i de kanalene. Jeg tror at etter 2009 når man får større plass i nettet, at man kan få større utvalg også av internasjonale nyhetskanaler og også et system hvor man kan kjøpe en og en kanal, sier Giske.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.