Hopp til innhold

Palestina preger gatebildet

Trenden startet i København, og nå har også moteslavene her hjemme begynt å gå med palestinaskjerfet. Men for de fleste har det ingenting med politikk å gjøre.

Palestinaskjerf
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Du skal ikke lete lenge før du finner en med et palestinaskjerf drapert rundt halsen. Dina Doder på Bik Bok i Oslo er en av dem. For palestinaskjerfet er blitt den nye trailercapen. Et moteplagg som plutselig dukker opp i gatebildet, og som fashionistaene hiver seg over.

 

For jeg forguder øya dine og palestinaskjerfet ditt, baby

Karpe Diem

- Bare mote

- Jeg går med palestinaskjerf fordi det var et alternativ til vanlig strikkeskjerf i vinter, og så syntes jeg de var litt kule, for de har forskjellige mønstre på seg. Dermed beskytter man halsen, samtidig som det er fin pynt, sier Doder.

- Er det et politisk statement for deg å gå med palestinaskjerf?

- Det har ingenting med politiske statement å gjøre. Det er bare mote, dessverre.

Trend fra København

Julie Kase er moteansvarlig i ungkvinnebladet Mag. De har brukt palestinaskjerfet som en del av en større motereportasje, uten å ha et politisk budskap.

- Man tenker på målgruppen, og hva som er populært blant dem vi skal nå. Dette er en trend som startet i storbyer som typisk gatemote. Jeg vet at København var litt tidligere ute enn Oslo, og at man plukket det med seg derfra.

Utsolgt hos Carlings


I klesbutikken Carlings i Oslo selger de masseproduserte kopier av palestinaskjerfene, gjerne med andre symboler og farger enn de originale. Ane Marte Klokkerud jobber i Carlings, og sier at skjerfet er årets "greie".

- De har vært veldig populære. Vi solgte ut alle med en gang. Først begynte det med jentene, de er alltid glade i skjerf, men nå har gutta kommet etter.

Rødt for det palestinske kommunistparti

Leder i Rød Ungdom Mimir Kristjansson selger også palestinaskjerf. Han synes moten er latterlig.

- Et av skjerfene vi selger er rødt, som betyr at det representerer det palestinske kommunistpartiet, som er vårt søsterparti. De fleste av de som kjøper hos oss er mindre motebevisste og mer politisk bevisste enn de som kjøper på Carlings. Mitt palestinaskjerf betyr at jeg gir min støtte til palestinerne, og at jeg ønsker at palestinerne skal få sin egen stat, hvor de får være i fred.

- Må vite hva de går med

Og Kristjansson innrømmer at han har et litt anstrengt forhold til den nye motedilla:

- Jeg synes det er veldig kjipt at kjeder som Carlings tjener seg rike på å selge skjerf fordi mange synes at palestinerne og venstresiden har blitt ”in” og kult. Det er jo bra at folk går med skjerfene, men de må vite hva de går med.

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift