Hopp til innhold

Ikke eldst likevel

For få dager siden viste Nasjonalbiblioteket stolt fram sin siste ervervelse; Nürnbergkrøniken fra 1493, med det man trodde var den første trykte omtalen av Norge. Men så dukket det opp en enda eldre bok.

Nürnberg-krøniken fra 1493
Foto: Espen Eggen / NRK

1,4 millioner kroner kostet det å få den over 500 år gamle Nürnbergkrøniken på plass blant bibliotekets klenodier.

Tok feil

Det var en stolt kulturminister Trond Giske som beundret Nasjonalbibliotekets nyeste klenodium sist mandag.

- Det som er spesielt fantastisk, er at dette er den boka som omtaler Norge for første gang. Det er jo nettopp den boka vi bør ha.

Men der tok både kulturministeren og Nasjonalbiblioteket feil. 

Ti år eldre

For plutselig dukket boka "Bartholomeus Anglicus" opp. Den ble trykket i 1483, og inneholder også en artikkel om Norge. Dermed danker den ut den ti år eldre Nürnbergkrøniken - som ikke ble trykket før i 1493.

Det var Cappelens Antikvariat som omsatte boka for seks år siden, og Kamilla Akselsen kan fortelle at verket er en typisk og populær litterær representant for sin tid. 

- Det er et slags leksikon som omhandler hele universet; Gud, englene, stjernene, elementene, menneskers sykdommer, urter, planter - alt mulig.

Og innimellom alt dette finnes det altså også en liten artikkel om Norge. 

Visste ikke om boka

Dermed fikk Nasjonalbibliotekets bokhistoriker Espen Karlsen seg en aldri så liten overraskelse, selv om han visste at det kunne være mulig.

- Jeg var ikke klar over at denne boken fantes, nei. Men jeg vil jo si at omtalen i vår bok er mer omfattende og inneholder mye mer substansiell informasjon.

Han har imidlertid tatt en kikk på "Bartholomeus Anglicus" og hva som står skrevet i den om Norge og nordmenn.

 - Vi er høye og lyse, fysisk sterke, sunne og lever av jakt og fiske fordi det er for kaldt til at kornet kan gro, og så driver vi med en del piratvirksomhet - på latin kan vikinger kalles pirater i mange tekster.

Flere overraskelser på lur?

Og i følge Kamilla Akselsen på Cappellens antikvariat, er det slett ikke sikkert at historien slutter her.

- Når det gjelder den første trykte bok der Norge er nevnt, så tror jeg ikke nødvendigvis det siste ordet er sagt. Det kan stadig dukke opp bøker som verken jeg eller Nasjonalbiblioteket har hørt om.

Kulturstrøm

  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift
  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP