Hopp til innhold

– Nå kommer gribbene

– Lokalt eierskap i industri og næringsliv er truet og flere hundre arbeidsplasser står i fare som følge av den destruktive formuesskatten. Det er bedriftsledere og fagforeningsledere i fire konkurranseutsatte bedrifter i Romsdal som slår alarm og frykter utenlandske "gribber".

Nabobedriftene Oskar Sylte Mineralvannfabrikk og Brunvoll

Nabobedriftene på Årø i Molde, Oskar Sylte Mineralvannfabrikk og Brunvoll AS advarer om at lokalt eierskap i mange bedrifter i dårlige tider er trua.

Foto: Gunnar Sandvik

Bekymringsmeldinga kommer fra hjørnesteinsbedriftene Brunvoll, Sylte Mineralvannfabrikk og Bussbygg i Molde, og Rauma Ullvarefabrikk på Veblungsnes i Rauma. Også den erfarne næringslivslederen Kjell Bjordal, som er styreleder i en rekke selskaper, har signert brevet de har sendt til sentrale politikere og fagforeningsledere i Oslo.

"Kjærkomne arbeidsplasser som den norskeide underskogen i norsk industri representerer, ofres. Med tanke på fordelingseffekt og full sysselsetting er skatt på arbeidende kapital en meningsløs beskatning av norske arbeidsplasser og den står i fare for å undergrave våre virksomheter."

Varsler tragedie

Brusfabrikanten fra Molde med den fargerike ananas- og pærebrusen, Oskar Dag Sylte sr., frykter lokalt eierskap er trua i mange bedrifter.

Lokalt eierskap har større og større betydning, ikke bare i gode tider, men også i dårlige tider, sier han. For eksempel i offshore som har store problemer, risikerer nå flere å bli oppkjøpt av store utenlandske selskap. Det vil bli ei tragedie for Møre og Romsdal.

Oskar Dag Sylte sr

Oskar Dag Sylte sr. mener lokalt eierskap står i fare

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Oskar Dag Sylte sr. frykter at skatten på arbeidende kapital kan være tunga på vektskåla for flere.

– Vi må betale samme formuesskatten nå som før da det gikk godt. Nå er kassa plutselig tom og hva skjer da? Jo, da kommer gribbene til bordet og så har vi ikke lokalt eierskap lenger. På lang sikt er det katastrofe for Norge, så hvorfor kan vi ikke skattlegge på en smartere måte, spør brusfabrikanten i Molde.

Vil ha fair play

«Det hjelper ikke å være Therese Johaug, når man starter 10 minutter bak Charlotte Kalla.»

Orda tilhører Arthur Brunvoll, som er styreleder i Brunvoll AS. Han er opptatt av fair play og viser til den ulike konkurransen mellom norsk- og utenlandskeide bedrifter.

«En av våre største konkurrenter er eid av utlendinger, men produserer delvis i Norge. De betaler ikke formuesskatt. Vi kunne ha holdt igjen rundt 10 millioner kroner i bedriften hvert år, som vi kunne ha brukt på både innovasjon og utvikling av bedriften på andre måter og gi flere arbeidsplasser.»

Bussbygg på Skåla i Molde

Bussbygg på Skåla i Molde mener eiendomsskatten truer framtida for bedrifta

Foto: Bussbygg

Rauma Ullvarefabrikk på Veblungsnes i Rauma har fortsatt all produksjon i Norge (Rauma og Røros) og all opptjent kapital blir sprøyta tilbake i bedrifta. Men den største utfordringa er formuesskatten.

Årlig belaster den likviditeten med rundt 1,6 millioner.

– Formuessskatten svekker lønnsevnen og gjør det vanskelig å følge opp de investeringer bedriftens fremtid og trygge arbeidsplasser er avhengig av, sier eier Arnstein Digernes.

Eiendomsskatten betyr usikker fremtid

Alf Ahdell

'Ikke-formuende aksjonærer' gjør at Bussbygg må tappes for å betale eiendomsskatten, sier styreleder Alf Ahdell

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Bussbygg på Skåla i Molde er Norges største produsent av karosseri for lastebiler og tilhengere.

Styreleder i Bussbygg, Alf Ahdell, viser til selskapets overskudd i fjor på 1,2 millioner kroner av ei omsetning på 174 millioner. For å dekke formuesskatten måtte bedrifta sine "ikke-formuende" aksjonærer tappe Bussbygg for 540.000 kroner i utbytte.

– En skjerping av eiendomsskatten på næringseiendom på toppen, betyr en svært usikker fremtid for Bussbygg og selskapets 100 ansatte, sier Alf Ahdell.