Nedsnødde trendnisser

Karamellisert eplekompott, brødis og karamelliserte smuler. Lise Finckenhagen kaller retten for nedsnødde trendnisser.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Nedsnødde trendnisser

Lise Finckenhagen eksperimenterer med smakene til en klassisk dessert. Elementene i tilslørte bondepiker får en ny vri. De samme smakene av epler, krem og brødsmuler blir til nedsnødde trendnisser med karamellisert eplekompott, brødis og melkedryss.

Slik gjør du

Karamellisert eplekompott
Smelt 250 g sukker til gyllen karamell i en tykkbunnet kasserolle. Kle en liten brødform med karamellen. Vær forsiktig, dette er varmt! Bland resten av sukkeret med finrevet appelsinskall. Skrell eplene og skjær dem i tynne skiver. Bruk gjerne en mandolin! Legg epleskivene taksteinvis i flere lag i formen. Dryss litt appelsinsukker mellom lagene. Press skivene godt sammen.
Dekk formen med aluminiumsfolie og bak i ovn ved 130 grader i ca. 2,5 timer, til epleskivene er helt bløte.
Avkjøl eplene i formen, helst natten over.
Ved servering skjærer du eplekompotten i stykker. Vær forsiktig den er ganske bløt.

Karamelliserte brødsmuler
Smelt smøret i en stor stekepanne. Tilsett brødsmulene. Stek brødsmulene over middels høy varme til de begynner å få farge.
Rør inn sukkeret og stek videre under omrøring til sukkeret er karamellisert.
Hell smulene over på en tallerken for avkjøling.

Brødis
Kok opp melk og fløte og halvparten av sukkeret. Tilsett brødsmulene og la blandingen stå og trekke ca. 20 minutter. Visp eggeplommene sammen med resten av sukkeret i en bolle. Visp til sukkeret er oppløst.
Gi fløtemelken et nytt oppkok og hell den over eggeplommene mens du visper kraftig. Ha alt tilbake i kasserollen. Varm blandingen forsiktig til den tykner noe. Sil isblandingen over i en ren bolle og avkjøl.
Kjør isen i en ismaskin eller sett bollen i frysen og rør ofte til passe konsistens.

Melkedryss
Hell melken i en lav beholder og sett den i frysen til den er gjennomfrosset. Ved servering skraper du opp
snøliknende krystaller med en gaffel.


Anrett etter egen inspirasjon, og dryss resten av de karamelliserte smulene over.




Tips

Bland de karamelliserte brødsmulene med litt kanel og revet appelsinskall!

Se også: «Jacobsen»

Kilde: Liser Finckenhagen i «Jacobsen på lørdag»