Slik gjør du
Skjær lammet i små, passe strimler. Bland marinaden med de andre ingrediensene. Smak til. Marinaden skal være sterk, krydret og bitter. Bland kjøttet i marinaden og la den stå – gjerne over natten.
Neste dag: Ta opp kjøttet – hell ut overflødig marinade. Stek kjøttet på en stor, veldig varm panne i små porsjoner. Kjøttet skal stekes, ikke kokes. Det vil røyke og boble en del på grunn av yoghurten – men kjøttet vil ha en veldig delikat, litt ru overflate når marinaden er stekt inn i kjøttet.
Hvis du vil leke at du er en ekte shawarma-bar-eier, kan du kutte kjøttet i litt mindre biter med en stor kniv eller pizzahjul. Hold kjøttet varmt – så det er klart til å pitabrødene.
Pitabrød
Løs opp gjæren i lunkent vann. Bland mel, salt og sukker i en haug på bordet. Lag en fordypning og hell vannet med gjæren langsomt nedi. Kna deigen godt sammen. Den bør være glatt og elastisk – uten å henge fast på fingrene – så er den klar. Ha deigen i en bolle og dekk den eventuelt med et tynt lag olivenolje. La deigen heve på et lunt sted i 3 timer.
Rull deigen ut til en avlang pølse og del den i 10–12 små biter. Rull bitene til små baller og la dem stå og etterheve en halv time på et meldrysset bord. Forvarm ovnen til 250 °C. Hvis du har en bakestein, kan den med fordel brukes. Rull bollene ut til små flate, runde brød – ca. 12–14 cm i diameter og ca. en halv cm tykke.
Stek pitabrød på bakepapir – gjerne direkte på bakesteinen, hvis du har en. 4 minutter – til de hever seg – snu dem og la dem steke rundt. 2 minutter på den andre siden.
Dressing
Bland ingrediensene sammen og smak til. Dressingen skal være mild, rund og kremet. Avslutt med å blande inn litt finhakket gressløk.
Tomat-chili saus
Hakk løk, hvitløk og paprika fint. Stek det på middels varme i rikelig med olje. Ha i tomatpuré når løken er blitt blank. Stek pureen i et minutts tid. Ha i flådde tomater – men la være å ta med all væsken i boksen. Stek dette sammen på lav varme. Det skal være en svært intens og tykk blanding. Smak til med finhakket chili – alt etter smak og personlig mot. La chilien koke med i med minst 5–10 minutter over svak varme.
Denne sausen skal ha litt olje og også en viss sødme, så ikke være for gjerrig med sukkeret – men ha i litt av gangen. Sett til avkjøling.
Servering
Ha lam i pitabrødet, så tomat-chilisaus, litt frisk strimlet salat, rå løk, tomat- og agurkskiver og til slutt dressing.