Hopp til innhold

Slik blir forholdet bedre andre gang

– Vi har det bedre sammen i runde to, forteller Heidi Bache Wiig (68) og samboer Dag Nordby (76). Her er ekspertens råd til hvordan forholdet faktisk kan bli bedre når dere finner tilbake til hverandre.

Heidi Bache Wiig og Dag Nordby

Dag og Heidi gir hverandre daglige små påminnelser om at de er spesielle for hverandre. Små tegn på kjærlighet kan være det lille ekstra som får et parforhold til å blomstre, mener samlivsekspert.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Hvor godt passer du sammen med partneren din? Ta NRKs partest her!

Frøydis Lilledalen

– Dag har gjort noe av det som er vanskeligst i et forhold. Han viste vilje til å endre seg. Han lærte seg å snakke med Heidi på en ny måte, som gjorde at det også var mulig for henne å ta ham tilbake, sier Frøydis Lilledalen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Heidi Bache Wiig (68) og Dag Nordby (76) møtte hverandre for 18 år siden. De flyttet sammen og giftet seg. Men etter noen år opplevde de en samlivskrise, og det endte med at de skilte seg.

Det gikk nye tre år før de fant tilbake til hverandre. I dag er de på ny samboere, i samme leilighet som de kjøpte da de giftet seg.

– Jeg måtte gå noen runder med meg selv, og lære meg å kommunisere bedre. Da jeg hadde gjort det, begynte jeg å nærme meg Heidi igjen. Og etter hvert viste det seg at hun også var åpen for å prøve på nytt, forteller Dag Nordby.

I femte og siste episode av tv-serien Bør de gifte seg i kveld, blir forholdet til Dag og Heidi analysert. Samlivspsykolog Frøydis Lilledalen er imponert over endringen paret har klart å få til.

– Det handler om et godt samspill. Dag og Heidi tok de grepene som var nødvendige for dem for å få det godt etter et vanskelig brudd. De klarte begge å være tydelige på hva de trengte for å kunne fortsette, sier samlivspsykologen til NRK-programmet Bør de gifte seg.

Hun mener paret er et godt eksempel på hvor viktig og nødvendig grundige reparasjonsmekanismer kan være.

Lærte seg å snakke på ny måte

Dag og Heidi hadde henholdsvis en og to skilsmisser bak seg da de møtte hverandre, og var godt voksne da samlivsbruddet kom. Det å endre seg kan være vanskelig nok, og det å gjøre det i godt voksen kan for noen virke umulig.

– Dag har gjort noe av det som er vanskeligst i et forhold. Han viste vilje og evne til å endre seg. Han lærte seg å snakke med Heidi på en ny måte, som bidro til at det ble mulig for henne å ta ham tilbake, sier Lilledalen.

(Saken fortsetter etter bildet)

Heidi Bache Wiig og Dag Nordby

– Jeg måtte gå noen runder med meg selv, og lære meg å kommunisere bedre. Da jeg hadde gjort det, begynte jeg å nærme meg Heidi igjen. Og etter hvert viste det seg at hun også var åpen for å prøve på nytt, sier Dag.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Andre har mye å lære

Lilledalen mener andre har mye å lære av Dag og Heidi.

– Det at de sier at de har det bedre nå enn før bruddet, viser at det er mulig å jobbe seg gjennom en stor krise med mange såre følelser. Det Dag og Heidi har vært gjennom har fått dem til ikke å ta hverandre for gitt. De vet at et godt forhold ikke skaper seg selv, men er noe som man må jobbe for, sier hun, og legger til:

– Godt samspill krever bevissthet og vilje. Dag og Heidi pleier parforholdet hele tiden, og de velger hverandre på nytt hver eneste dag. Mange parforhold kunne vært reddet med en så dedikert innsats og bevisst samspill.

For det handler ikke alltid om de store tingene. Det er viktig at dere ser hverandre og hverandres behov.

– Dag og Heidi gir hverandre daglige små påminnelser om at de er hverandres utkårede. Dag gjør soverommet innbydende før Heidi legger seg, han lufter dynen og tenner lys – ting han vet at hun setter pris på. Mens Heidi legger mye innsats i å lage gode måltider, for det vet hun at Dag setter pris på. Små tegn på kjærlighet kan være det lille ekstra som binder paret sammen i ellers travle liv, forteller Lilledalen.

Råd fra psykologen

Ifølge Lilledalen er viljen til å prøve igjen avgjørende for å få det til. Og det er viktig at dere snakker sammen.

– Hvis dere begge er enige om at dere vil prøve igjen, er det viktig å ha en åpen kommunikasjon på hva som går greit og hva som går mindre greit. Våg å slippe til både gode og vanskelige følelser, sier hun.

Rådet er å sette av tid til en ordentlig samtale hvor dere snakker om følgende:

  • Hva gjorde at det gikk galt sist?
  • Hva var din rolle i dette – hva var min?
  • Hva må repareres, og hvordan gjør vi det?
  • Hvordan sikrer vi at vi ikke går i samme fella?
  • Hvordan kan vi si fra til hverandre hvis vi frykter at det samme vil skje igjen?
  • Hva er vi blitt bedre på?
  • Hva har vi igjen?

Om dere vil snakke om dette selv, ved hjelp fra gode venner, eller i samtale med fagfolk, er det er individuelt valg. Lilledalen oppfordrer til å ha lav terskel for å be om hjelp.

– Når dere har pratet sammen, så er dere et langt skritt videre. Da er det viktig å øve på og legge det vonde bak seg. Da blir det viktig å ikke ta ting opp hver eneste gang man kjenner antydning av noe vondt eller vanskelig, forklarer samlivspsykologen.

Å velge hverandre om igjen, bærer i seg et gjensidig ansvar for å orke og leve med det som har vært, og dele en tro på at det kan bli bedre.

– Da er det faktisk mulig å få det bedre i runde to, slik som Dag og Heidi opplever det, sier Lilledalen

Bør de gifte seg ser du onsdager på NRK 1 klokken 19.45

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)