Hopp til innhold

Så mye bør par krangle

Å krangle eller ikke krangle – det er samlivsspørsmålet. Svaret kan nok overraske noen.

Krangel

Noen par bør unngå å krangle hver eneste gang de kjenner behov for det. Andre par har absolutt godt av å ikke være konfliktsky, ifølge ekspertene.

Foto: Colourbox

Hvor godt passer du sammen med partneren din? Ta partesten her!

Skal man strebe etter full harmoni og et kranglefritt forhold? Ikke nødvendigvis. I fjerde episode av tv-serien Bør de gifte seg møter vi Frode Granerud og Beathe Kiland Langerud, et ferskt par der konfliktnivået er på bakkeplan.

– Det er jo gjerne sånn i begynnelsen av et forhold, at man er litt forsiktig med å vise sine innerste følelser fordi man fortsatt ikke helt vet hvor man har den andre, forklarer Beathe Kiland Langerud i programmet.

Personlighetstester viser at de begge er forsonlige. De ønsker ikke konflikter, og svelger heller en kamel enn å ta en kamp.

– Det er jo noe som i hovedsak er bra. Men risikoen er at mye blir liggende og ulme, at det er mye man ikke tør å ta opp. Da blir det trøbbel, forklarer psykolog Andreas Løes Narum.

Bli-kjent-krangling

Frøydis Lilledalen

– Par som bruker konflikter og uenigheter til å bli bedre kjent har det bedre, forteller psykolog Frøydis Lilledalen.

Foto: Ole Kaland / NRK

Å unngå vanskelige tema blir å gå til fantasien heller enn fasiten når man skal finne ut hva partneren står for. Krangling er ofte klar tale, og konflikter kan være en god måte å bli skikkelig kjent med hverandre på.

– De parene som bruker konflikter og uenigheter til å bli bedre kjent har det bedre, forteller psykolog Frøydis Lilledalen.

Hun viser til forskning fra den amerikanske samlivsguruen John Gottman, som viser at rundt 70 prosent av konfliktene i et parforhold vil det aldri bli enighet om. Så hvordan man forholder seg til uenigheter og vanskelige tema er avgjørende.

– Om den ene vinner en krangel, har egentlig begge tapt. Det viktige er at begge får fortalt hva de tenker. Vær nysgjerrig på hvordan den andre kan ha et annet syn på situasjonen, heller enn å prøve å overbevise om at din løsning er den rette, anbefaler Lilledalen.

Usunn undertrykkelse

Om du skyver egne behov til side for å unngå konflikter, risikerer du etter hvert å bli selvutslettende.

– Kanskje går du med en taus forventning om å bli anerkjent og elsket for dette offeret. Men om dere ikke snakker om tingene, er det jo ikke sikkert den andre parten en gang er klar over at du er føyelig og undertrykker meningene dine, sier Lilledalen.

Konflikter kan være sunne. Forskning viser faktisk at ektefeller som undertrykker sinne og frustrasjon dør tidligere enn dem som tar konfliktene.

Men krangling er ikke bare bra kun fordi den enkelte får lettet på trykket. Det kan i noen tilfeller også forlenge levetiden til forholdet.

Hvor mye krangling?

Likevel er ikke dette et frikort til stadig utskjelling. Fasitsvaret for hvor mye konflikt det bør være i et parforhold, kommer ikke i form av et visst antall minutter krangling per uke.

– De aller fleste par har det best med minst mulig krangling, understreker Lilledalen.

– For enhver konflikt innebærer fare for at følelsene overdøver fornuften, og dere sier eller gjør noe som reduserer respekten mellom dere. Men det er viktig at man er så trygge på hverandre at det er lov å vise negative sider. Hvis du aldri kan vise deg som redd, sliten, sint eller uenig, er det en risiko, forklarer hun.

– Det er ikke noe mål i seg selv å ha konflikter, samstemmer Narum. Noen par bør unngå å krangle hver eneste gang de kjenner behov for det. Mens andre par har absolutt godt av å ikke være så konfliktsky.

– Det kan være ensomt å være i et parforhold om man ikke kan ta opp vanskelige ting med hverandre, forklarer han.

– Øv på konflikter

Beathe Kiland Langerud og Frode Granerud

Paret Beathe Kiland Langerud og Frode Granerud snakker godt sammen, men innrømmer at det å sette i gang samtalen om de store tingene kan være en utfordring.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

Å ta opp konflikter og snakke om vonde ting er en ferdighet. Skal man bli god på det, må man øve.

– Vi snakker godt sammen om ting, også de store, dype tingene. Men det å sette i gang den samtalen kan være utfordrende for oss, forklarer Frode Granerud i fjerde episode av Bør de gifte seg.

Når man skal vise negative følelser er trikset å ta utgangspunkt i seg selv, heller enn å beskrive din partner, ifølge psykolog Andreas Løes Narum. Og å unngå generalisering.

– Si heller «jeg ble lei meg nå da du ikke hjalp meg med oppvasken» heller enn «du tar jo aldri oppvasken, din drittstøvel. Hvorfor må jeg gjøre alt her i huset?» Det er en litt mykere vei inn, som reduserer faren for at partneren går rett i forsvarsposisjon.

Mye krangling på feil måte er destruktivt både for paret, barna og de som er rundt. Så det er viktig å ta konfliktene på riktig måte. Frøydis Lilledalens råd er å prøve å forstå partnerens perspektiv, og respektere det selv om dere aldri blir enige.

– Begge blir større og sterkere av det, sier hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)