Hopp til innhold

Slappe menn vil ha mer testosteron

Stadig flere norske menn får testosteron av legen. Testosteron kan øke både muskelmasse og sexlyst, men det er ikke hovedgrunnene til at menn ønsker behandling.

Ølmage

Lite motivasjon og energi gjør at flere tusen menn ønsker ekstra testosteron.

Foto: Eugenio Marongiu / Colourbox

– Det er veldig få som kommer hit spesifikt for seksuelle problemer. De kommer fordi de har lite motivasjon og energi. De kjenner at noe er galt med kroppen, sier androlog og lege ved Andrologisk senter i Oslo, Ken Purvis, til NRK Ekko.

Ken Purvis

Ken Purvis mener en minidepresjon gjør at mange menn ønsker seg testosteronbehandling.

Dersom produksjonen av testosteron avtar, kan behandlingsmetoder hjelpe. I 2013 fikk 7.907 norske menn resept på testosteron. Dette er en økning på over 4.000 siden 2004. Men det er ikke først og fremst kroppsbyggere som tar behandling. Ifølge Purvis er den typiske pasienten en helt vanlig mann på 40 til 50 år.

– Det er vanskelig når du er 40 år. Du begynner å føle deg gammel. Dette kan føles grotesk overfor vårt maskuline selvbilde. Menn forteller og diskuterer mer enn de gjorde før. Hvis du ser en kollega som har hatt godt av testosteronbehandling, vil du ofte ha den selv også.

Les også: Mange sliter med penis-komplekser

Livstidsbehandling

Men ikke alle kan få behandling. Det skal være en biologisk forklaring på at testosteronnivået har gått ned, og beslutningen skal tas på et medisinsk grunnlag.

– Menn som er veldig klart innenfor det normale, får ikke behandling. Det handler mer om de som er i gråsonen, forteller Purvis.

Det understreker også overlege i Statens Legemiddelverk, Sigurd Hortemo.

Sigurd Hortemo

Selv om det ikke er vitenskapelig grunnlag for å hevde at testosteron øker risiko for hjerte- og karsykdom, er ikke behandlingen helt ufarlig, forteller Sigurd Hortemo.

Foto: Legemiddelverket

– Vår anbefaling er å reservere testosteron til de pasientene som vil ha god nytte av det. Det vil si menn der både klinikk og laboratorieprøver taler for testosteronmangel, sier overlegen.

En testosteronbehandling kan gjennomføres på tre måter, ifølge Purvis. Du kan ta testosteron som gel, kapsler eller med sprøyte. Men det er ingen rask behandling.

– Dette er ikke en «quick fix». Hvis det er en biologisk forklaring på at testosteronnivået har gått ned, kan man få en livstidsbehandling, sier han.

Ikke ufarlig

Det europeiske legemiddelkontoret (EMA) konkluderer med at det ikke er vitenskapelig grunnlag for å hevde at bruk av testosteron hos menn med testosteronmangel gir økt risiko for hjerte- og karsykdom. Men behandlingen er likevel ikke ufarlig.

– Det er for eksempel uavklart om testosterontilskudd gir økt risiko for utvikling av prostatakreft. Behandling med testosteron har bivirkninger som nesten all virksom behandling, sier Sigurd Hortemo.

Hør mer om testosteronbehandling i Ekko:

Testosteronbehandling tek av. Kvifor vel stadig fleire menn å ta testosterontilskot? Einsemd og singellivet. Korleis er det å vere 41 år og singel, og seie høgt at ein ønskjer seg mann og barn? Farene ved mikroplast. Veit me nok om korleis mikroplast skader miljøet? Rasistiske fuglenamn. Svenske ornitologar har teke ein skikkeleg oppvask. Leike eller vaske opp med barna? Onsdagsgjest Inger-Lise Køltzow meiner me leikar for mykje med barna.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)