NRK Meny
Normal

Mange sliter med penis- komplekser

Stadig flere menn tar kontakt med lege fordi de har komplekser for størrelsen på penisen sin. – Urovekkende, sier lege og sexolog Haakon Aars.

Illustrasjonsfoto

Mange menn er svært opptatt av størrelsen på penisen sin. Nå har britiske forskere funnet ut hvor lang og tykk en gjennomsnittlig penis er i slapp og stiv tilstand. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Sinar 2

Haakon Aars, spesialist på peniser

Haakon Aars, lege og spesialist i psykiatri og klinisk sexologi.

Foto: NRK

– Mange menn går ikke nakne inn i dusjen på treningssentre lenger. Dette er noe som har forandret seg de siste årene, sier Haakon Aars, spesialist i klinisk sexologi til NRK.no.

Han blir ofte kontaktet av fortvilte menn som er bekymret over penisstørrelsen.

– Det har blitt veldig mye fokus på dette. Jeg tror noe av grunnen er at mange menn ser på porno. Der får de inntrykk av at alle menn har kjempestore peniser, men det stemmer jo ikke.

Aars prøver å berolige pasientene sine med at stort sett alle peniser er normale.

– Hvis man ser ned på penisen sin og sammenligner den med sidemannen kan det fort bli feil. En penis i profil ser mye større ut enn når man ser den ovenfra, forteller han.

Gjennomsnittspenisen er 9,16 cm

For første gang har britiske forskere ved King’s College i London funnet svaret på hva som er en gjennomsnittlig penisstørrelse.

De har undersøkt 15 000 peniser fra menn over hele verden og laget diagrammer som viser tykkelse og lengde i både slapp, strukket og erigert tilstand, skriver Forskning.no.

Penislengde

Dette diagrammet viser gjennomsnittslengden på en penis. Den nederste, stiplede linja viser lengden på en slapp penis, mens den øverste stiplede linja representerer slappe, men strekte peniser. Linjen i midten viser erigerte peniser. Gjennomsnittslengden i slapp tilstand er 9,16 centimeter, mens en stiv penis er i gjennomsnitt 13,12 centimeter lang.

Foto: Illustrasjon: David Veale m.fl.

Forskerne håper at diagrammene kan være med på å overbevise menn om at penisen deres er helt normal.

Aars synes forskningsresultatene fra London er interessante. Likevel er han nysgjerrig på hvordan forskerne har gått frem for å måle penisstørrelsen.

– Størrelsen vil jo variere veldig ut fra hvor man befinner seg. En slapp penis vil for eksempel være større i dusjen enn ute i regnværet.

Den beste måten å måle en penis på er fra siden, ifølge Aars. Man trykker litt inn ved skambeinet for å komme forbi underhudsfettet og målet hele lengden ut.

Tykkelse viktigere enn lengde

– Størrelsen på penis henger nøye sammen med selvfølelsen. Mange føler at selve manndommen sitter i penisen, forklarer Aars.

Han tror ikke kvinner er like opptatt av størrelsen som menn.

– De er mer opptatt av hvordan han bruker penisen. Mange menn tror at de bare kan putte penis inn i skjeden og så vil kvinnen få utløsning, men slik er det ikke. Klitoris er det mest følsomme punktet hos kvinner, og derfor er tykkelsen på penis egentlig er mye viktigere enn lengden.

Les også: - Større penis er ikke bedre

Penisbredde

Dette diagrammet viser tykkelsen på en slapp penis (nederst) og en stiv penis. En gjennomsnittlig stiv penis har en omkrets på 11,66 centimeter.

Foto: David Veale m.fl

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.