Fisk er fortsatt sunt. Verken storspisere eller andre får i seg for store mengder skadelige stoffer. Det viser en rapport som Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) presenterte i dag.
LES OGSÅ: Her er det sunneste du kan spise
Færre giftstoffer
For åtte år siden konkluderte ekspertene med at fiskeinntaket til nordmenn flest ikke utgjorde noen helserisiko. Men: Datidens nivåer av miljøgifter i oppdrettsfisk var betydelige høyere enn i dag.
De som spiste mer enn 400 gram fet fisk i uken over lengre tid ville overskride grensen for tolerabelt ukentlig inntak av giftstoffene PCB og dioksiner. Disse miljøstoffene hoper seg opp i kroppen til fisk, dyr og mennesker. Nivået av miljøgifter i oppdrettsfisk har gått betydelig ned de åtte siste årene.
Nå er bekymringene lagt til side: Verken storspisere eller andre får i seg skadelige mengder av disse miljøgiftene gjennom fisk. Kvinner i fruktbar alder og jenter bør ikke lenger begrense inntaket av fet fisk ut fra et helseperspektiv, slik rådet har vært frem til nå.
– De som spiser lite fisk, det vil si mindre enn tilsvarende ett fiskemåltid i uken, kan gå glipp av helsefordeler, sier medlem av Hovedkomiteen i VKM, Janneche Utne Skåre, som har ledet arbeidet med vurderingen.
- LES OGSÅ:
Nytt råd: Gravide bør spise mer
Nordmenn spiser mer fisk enn før. Fiskeforbruket gikk opp med 7 prosent fra 2011 til 2013, viser en kostholdsundersøkelse fra Helsedirektoratet. VKM konkluderer med at både barn og voksne spiser nok fisk. Men det er én gruppe som bør spise mer.
– Gravide spiser for lite fisk. Det er anbefalt en ekstra mengde Omega 3-fettsyrer under graviditeten for å ta vare på fosteret, sier Skåre.
Dette betyr altså at rådet om fiskespising for gravide nå blir endret.
– Det er gledelig å høre at det ikke lenger er grunn til spesifikke kostråd for gravide når det gjelder fet fisk, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).
Også Mattilsynet applauderer Vitenskapskomiteens konklusjon.
– Det er godt å høre at det er mindre fare forbundet med å spise fisk, enn det vi fikk høre i 2006, sier Harald Gjein, administrerende direktør i Mattilsynet.
– Denne oppdateringen gir oss nødvendig innspill til rådene om hvordan befolkningen skal spise trygt. Det er særlig hyggelig at det ikke lenger er grunnlag for å ha egne varsomhetsregler for gravide, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.
Dagens rapport fra VKM er den største oppdateringen av fisk i norsk kosthold siden 2006.
- LES OGSÅ: