Enkelt triks som får barna til å spise fisk

Matforskningsinstituttet Nofima mener de har funnet oppskriften på hvordan foreldre kan få barna til å spise mer fisk.

Fiskemat

Gir du barna valg, blir de mer positive til maten, mener matforskningsinstituttet Nofima.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Synes du det er vanskelig å få barnet ditt til å spise fisk? Da er du sikkert ikke alene. Helsedirektoratet opplyser at nordmenn generelt får i seg mindre fisk enn ønskelig, og at inntaket av fisk blant barn og unge er vesentlig lavere enn blant voksne.

Nå har matforskningsinstituttet Nofima gjort et eksperiment, der de har forsøkt å finne ut hva som skal til for å få barn til – ikke bare å spise fisk – men også å like fisken.

I sommer ble 130 sjette- og sjuendeklassinger i Stavanger invitert på middag hos matforskningsinstituttet. Halvparten fikk valget mellom å spise lask eller torsk, mens resten fikk servert en fiskemiddag uten å få velge fisken selv.

Teorien forskerne gikk ut fra, var at dersom barna følte de hadde innflytelse på valget av middag, ville de være generelt mer positive til maten.

Themis Altintzoglou

Matforsker Themis Altintzoglou i Nofima har troen på at det finnes enkle måter å få barn og unge til å spise mer fisk.

Foto: Frank Gregersen / Fiskeriforskning

– Vi vet fra grunnleggende psykologi, at vi foretrekker å føle at vi gjør våre egne valg. Da liker vi gjerne resultatet bedre, sier matforsker Themis Altintzoglou i Nofima, til NRK.no.

Etter det lille eksperimentet ble barna spurt hva de synes om måltidet. Barna som fikk bestemme selv var mer positive til å spise fisk, enn barna som ikke fikk noe valg.

– Det tyder på at barn kan like fisk bedre om de får være med på å bestemme hva de skal ha til middag, sier Altintzoglou.

Ikke vanlig i norske hjem

– En klassisk situasjon i hjemmet er at foreldrene serverer barna middag, som barna må spise uavhengig av om de liker den eller ikke, sier matforskeren.

Han mener at dette fører til enkelte kan få et negativt forhold til maten de skal ha.

– Foreldre kan løse dette på en enkel måte: De bestemmer at i dag skal vi ha fisk til middag, så kan barnet for eksempel få et valg mellom laks og ørret, potet eller brokkoli og så videre. Foreldrene kan selv bestemme hvilke valgmuligheter barnet skal få, men det er barnet som tar det endelig valget. Det gjør hele middagssituasjonen enklere for alle.

Spesielt viktig er dette når barna nærmer seg tenårene.

– Da er de i en alder der barna begynner å føle seg ser selvstendig, og utvikler en identitet. Da kan det å få et valg som dette ha en positiv effekt, sier forskeren.

Nye kostråd

Knut-Inge Klepp

Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, sier at om man venner seg til å spise fisk jevnlig, er sjansen stor for at man velger fisk oftere.

Foto: Helsedirektoratet
Kliniks ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius sier en del norske foreldre bør tenke mindre tradisjonelt når de lager fiskemiddag.

Foto: Privat/ pressebilde

Denne uken presenterte Nordisk Ministerråd felles kostråd for alle de nordiske landene. Anbefalt inntak av fisk er følgende:

– Minst to tredeler av fettet vi får i oss bør komme fra enumettede og flerumettede fettsyrer. Vi anbefaler derfor at man spiser 300 – 450 gram ren fisk i uken. Både mager og fet fisk kan inngå, men det anbefales at minst 200 gram av inntaket er fet fisk, som laks, ørret, makrell eller sild, sier Knut-Inge Klepp, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, til NRK.no.

I praksis betyr det følgende:

– Anbefalt mengde fisk tilsvarer omtrent to til tre middagsporsjoner fisk samt noe fiskepålegg i uken. Seks påleggsporsjoner med fisk tilsvarer omtrent én middagsporsjon, sier Klepp.

Han mener god rutine på å spise fisk, er nøkkelen til å få barn og voksne til å spise mer fisk.

– Hvis man først venner seg til å spise fisk jevnlig, er sjansen stor for at man velger fisk oftere. Derfor er det viktig at foreldre gir barna gode vaner de kan ta med seg videre i livet.

Prøv nye kombinasjoner

Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius i Bramat.no sier at dersom barna blir vant med å spise fisk, vil de mest sannsynlig ta med seg de gode vanene som voksne.

Ernæringsfysiologen støtter Nofimas tips til hvordan man kan få barn til å spise mer fisk, og kommer også med sitt et eget råd:

– Vi voksne kan bli flinkere til å prøve nye fiskeretter. Noen blir veldig tradisjonelle når de skal ha fiskemiddag, og serverer fisk med gulrøtter og poteter. Men hvis foreldre var flinkere til å prøve nye fiskeretter, som for eksempel laks med koriander eller guacamole, så blir det mindre fiskesmak, og lettere å spise.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)