Hopp til innhold

Disse stinkende klumpene gir dårlig ånde

Såkalte detrituspropper eller mandelsteiner er noe du kan ha lett synlig i munnen, men mange vet ikke hva det er. – De gule klumpene lukter dårlig ånde, og i noen tilfeller bør de fjernes, sier øre-nese-hals-ekspert.

Mandelsteiner

På bildet til venstre sees en stor, gulhvit, løs propp inni hulrom i mandelen. På bildet til høyre er proppene tatt ut av munnen. Mange pirker proppene ut selv med Q-tips eller lignende. Men det dannes ofte raskt nye klumper igjen, av hudceller og proteinavleiringer i munnen.

Foto: User Bplikerd/User Amras666 / Wikimedia Commons (BILDET PUBLISERT UNDER CREATIVE COMMONS-LISENS)

Dårlig ånde kan skyldes noen løse, illeluktende klumper bak i mandlene dine. På engelsk heter klumpene tonsil stones, som kan oversettes til mandelsteiner.

– Men på norsk er det mer korrekt å kalle dette for detrituspropper. Tilstanden kalles ofte for kronisk halsmandelbetennelse, sier Mads Henrik Strand Moxness, øre-nese-hals-spesialist ved Aleris, til NRK.no. Moxness svarer på spørsmål på Lommelegen.no. Og på nettstedet er det mange som er overrasket over å ha oppdaget de stinkende klumpene bak i munnen.

Dette skriver for eksempel en ung, bekymret mann på Lommelegen:

«Først og fremst er jeg bekymret for at jeg av og til gulper opp en gulbrun masse. Den er myk, men fast, og litt slimete. (..) Klumpene er ca. på størrelse med neglen på lillefingeren, og lukter veldig, veldig vondt. Dette har skjedd ca. et par ganger i året i 6–7 år. Har tenkt en del på om det kunne være kreft, men da hadde jeg vel merket det til nå?»

– Er mange bekymret når de oppdager detrituspropper i munnen?

– Ja, første gang medfører det ofte legebesøk. Men etter hvert vil mange leve med det, dersom ikke plagene blir betydelige. Lukten er illeluktende, og en av årsakene til dårlig ånde, forteller Moxness.

Mandelstein

Denne ditritusproppen er ikke veldig stor, men synes likevel tydelig bak i mandlene. Klumpene er løse, og løsner av seg selv dersom du ikke pirker dem ut. Ofte dannes det raskt nye, av hudceller og proteinavleiringer i hulrom i mandlene.

Foto: User Phreezinc / Wikimedia Commons (BILDET PUBLISERT UNDER CREATIVE COMMONS-LISENS)

Vanlige propper

Detrituspropper er like vanlig hos kvinner som hos menn. Det forekommer i alle aldre.

– Mandelstein i seg selv er svært vanlig. Litteraturen spriker, og det er rapportert hos alt fra 10 prosent til nesten 50 prosent av befolkningen. Mange vet nok ikke at de har det, sier Guro Haugen Fossum, øre-nese-halsspesialist ved Oslo universitetssykehus.

– Hva er egentlig disse klumpene?

Guro Fossum

- Jeg tror tallene for hvor mange som har slike propper er så sprikende, fordi mange ikke vet at de har det, sier Guro Haugen Fossum, øre-nese-halsspesialist ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Guro Fossum / Privat

– Detrituspropper er avstøtte hudceller og proteinavleiringer som dannes i naturlige hulrom i mandlene. Munnhulebakterier trives godt her, og dette danner svovelforbindelser som ofte er opphavet til den vonde lukten, forteller lege Moxness.

Les også: Slik unngår du dårlig ånde

Operasjon siste utvei

Dersom mandelsteinene ikke gir symptomer eller plager, trenger du ikke gjøre noe. Dette er et ufarlig problem.

– Mange former for behandling og kjerringråd mot mandelstein eksisterer, men det finnes ikke forskning som viser varig effekt. Mange forsøker å gurgle med saltvann, massere mandlene, samt å fjerne steinene selv med Q-tips eller lignende. Noen har også forsøkt antiseptisk skylling og antibiotika, men dette har heller ingen varig effekt. Antibiotika skal kun brukes dersom det er påvist en infeksjon, forteller Fossum ved Oslo universitetssykehus.

– Dersom man har gjentatt besvær med detrituspropper over lengre tid, vil man ofte kalle dette for en kronisk tonsillitt. Det kan da foreligge indikasjon for tonsillektomi, altså fjerning av halsmandlene, supplerer Moxness.

Men operasjon er siste utvei.

– I svært sjeldne tilfeller kan man anbefale å fjerne mandlene. Da bør imidlertid alle andre tiltak være forsøkt, og mandelsteinene må gi pasienten dårlig ånde og kronisk infeksjon i mandlene, avslutter ekspertene.

Les også: Bakterier i munnen kan bli farlige

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)