Hopp til innhold

Bakterier i munnen kan bli farlige

Ved tannkjøttsykdom kan munnbakterier komme inn i blodstrømmen og gjøre skade andre steder i kroppen. Nå er en ny munnbakterie oppdaget i Sveits.

Munnbakterier

Bakterier i munnen kan reise via blodstrømmen og gjøre skade andre steder i kroppen.

Foto: Alexander Schulz/Colourbox

Ved Universitetet i Zurich har de oppdaget en ny munnbakterie i blodet til pasienter med hjernehinnebetennelse og betennelse på hjertet.

Munnbakterier kan komme inn i blodet og spre seg til andre deler av kroppen ved at tannkjøttsykdom skaper sår i lommer ved tannfestet. Da får bakteriene tilgang til blodstrømmen.

LES OGSÅ: Munnbakterier sprer seg i kroppen

Dr Andrea Zbinden ved universitetet mener, ifølge Daily Mail, at oppdagelsen ikke gir noen grunn til å bli redd, men at det er viktig at bakterien blir kjent og begrenset.

– Denne bakterien virker å ha et naturlig potensiale til å skape alvorlig sykdom, så det er viktig at klinikere og mikrobiologer er klar over den.

Bakterien har de kalt Streptococcus tigurinus, medlem av Streptococcus mitis-gruppen. Streptokokker er vanligvis en del av normalfloraen i munnhulen, men de har ennå ikke funnet ut hvor vanlig denne spesifikke bakterien er i munnen, eller hvor stor risiko den medfører.

Men personer med nedsatt immunforsvar, hjerteproblemer, kroniske sykdommer eller som har vært igjennom tannoperasjoner kan være spesielt disponert for infeksjoner fra slike bakterier, skriver Daily Mail.

LES OGSÅ: Den skjulte tannsykdommen

Utløser betennelsesstoffer

Ingar Olsen

Ingar Olsen er professor i oralbiologi og har studert sammenhengen mellom munnbakterier og sykdommer andre steder i kroppen i mange år.

Foto: UiO/Institutt for oral biologi

I Norge har professor i oralbiologi, Ingar Olsen, forsket på sammenhenger mellom munnbakterier og sykdommer andre steder i kroppen i mange år.

– Vi kan fremdeles ikke si at munnbakterier er direkte årsak til hjerte- og karsykdommer, men vi nærmer oss, sier han.

De har påvist at tannkjøttsykdommen periodontitt kan utløse betennelsesstoffer i blodet, men for å kunne si at den har betydning for utviklingen av hjerte- og karsykdommer trengs det forsøk som foregår over flere år.

Men noen sammenhenger har de sett.

De har funnet munnbakterier i blodet i forbindelse med rotkanalbehandling, og de har også funnet munnbakterier i aneurysmer, på forkalkede hjerteklaffer, i byller i hjernen, i ledd ved leddgikt og i lunger hos KOLS-pasienter.

– Det er infiserte tenner som er kilden, spesielt tenner med tannløsningssykdom. Bare ved at man pusser en infisert tann eller tygger på den, så vil bakterier kunne komme inn i blodbanene, sier Olsen.

En pasient med periodontitt vil trolig gi bakterier til blodbanen flere ganger i løpet av en dag.

– Dette vil kunne gi betennelse i åreveggen, og over år vil dette kunne utvikle seg til hjerte-karsykdom, tror man.

LES OGSÅ: Munnbakterier kan gi blodpropp

LES OGSÅ: Tannkjøttbetennelse kan gi infarkt

Mye ukjent i munnen

Olsen mener at det ikke er noen sensasjon at man oppdager nye bakterier i munnen.

– Munnhulen inneholder en svært rik og variert bakterieflora. Rundt 700 arter er kjent i øyeblikket, men bare halvparten av disse kan dyrkes. Derfor er mye ukjent og det betyr at mange ikke-dyrkbare bakterier også finner veien fra bakteriebelegg i munnen og ut i blodbanene.

For å forebygge tannkjøttsykdommer så er det god tannhygiene og regelmessige tannlegebesøk som gjelder.

LES OGSÅ: Denne har skadet tennene dine

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)