Hopp til innhold

Dette bassenget kan være en bakteriebombe

Har du basseng til barna i hagen i sommer, bør du ikke ligge på latsiden.

Liten gutt ved et basseng

- For å ikke utsette barna for unødig smitterisiko, anbefaler vi at vannet i basseng som ikke er koblet til noe renseanlegg, byttes ut daglig, sier Folkehelseinstituttet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Dagfinn Jacobsen

Forsker Vidar Lund ved Folkehelseinstituttet

– De vanligste plagene en kan få fra bakterier som kan vokse i slikt vann, er sårinfeksjoner og urinveisinfeksjoner, samt «dårlig mage», sier Vidar Lund ved Folkehelseinstituttet.

Foto: www.fhi.no

De popper opp når varmen kommer: Plastbasseng, eller plaskebasseng om du vil. Og de blir større og større for hvert år. Men det kan fort bli en cocktail av mye rart oppi vannet.

– Oppblåsbare barnebasseng som fylles med vann fra en hageslange, vil ved bruk kunne føre til smitte dersom vannet blir stående over flere dager. Hvis det i tillegg har god temperatur, og barna drar med seg gress, jord og lignende når de går ut og inn av bassenget, er smittefaren større, sier forsker Vidar Lund ved Folkehelseinstituttet, til NRK.

De samme forholdsreglene du tar i offentlige svømmebasseng, bør du også ta i ditt eget plaskebasseng.

– Hva du tar med deg ut i bassenget er avgjørende. Dusj, og vask deg med såpe før du går ut i. Og siden du nesten uansett vil kunne bringe med deg noe, blant annet fra tarmåpningen, vask deg også etter bading for å redusere sjansen for å bringe med deg eventuell smitte videre, råder Christian Vogelsang ved Norsk institutt for vannforskning.

Hvis noen er så uheldig å spy eller bæsje i vannet, må du selvfølgelig tømme og vaske bassenget umiddelbart.

Dårlig mage og ørebetennelse

Liten gutt i basseng

Smitterisikoen øker jo flere som benytter seg av det samme bassengvannet.

Foto: Dagfinn Jacobsen

– De vanligste plagene en kan få fra bakterier som kan vokse i slikt vann, for eksempel Pseudomonas-bakterier, er sårinfeksjoner og urinveisinfeksjoner, samt «dårlig mage», forklarer Lund ved Folkehelseinstituttet.

Ørebetennelser kan også forekomme.

– Dette forutsetter at barna dukker hodet under vannet. Hvis noen av de badende barna som er i bassenget har «dårlig mage», kan de selvsagt også smitte de andre dersom avføring kommer ut i vannet og barna svelger vann, fortsetter han.

Folkehelseinstituttet understreker at det spesielt er personer med nedsatt immunforsvar som er mest utsatt for de sykdommene som kan smitte fra bakterier som kan vokse i bassengvannet.

Bytt vann og dekk til!

basseng

Her er bassenget dekket til med plasttrekk når det ikke er i bruk.

Foto: Maria Elsness / NRK

Det er ikke bare mennesker som kan ta med seg bakterier i bassengvannet.

– Fugler, hunder og andre dyr kan være viktige smittekilder dersom de benytter bassenget. Det kan derfor være lurt å dekke det til når det ikke er under oppsyn, sier vannforsker Christian Vogelsang.

Og ekspertene råder deg til å bytte vannet ofte:

– For å ikke utsette barna for unødig smitterisiko, anbefaler vi at vannet i basseng som ikke er koblet til noe renseanlegg, byttes ut daglig, sier Lund ved Folkehelseinstituttet.

Smitterisikoen øker jo flere som benytter seg av det samme bassengvannet.

– Direkte sollys bidrar faktisk til å desinfisere vannet, men hjelper ikke mot alle typer sykdomsfremkallende smittestoffer. Derfor vil det være viktigere å dekke til bassenget når man ikke har tilsyn med det, avslutter vannforsker Vogelsang.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)