Hopp til innhold

Huseier er ansvarlig for at ingen drukner

Har du et basseng med mer enn 20 cm vann, skal det sikres mot at noen kan falle i det. Men svært få kjenner til hvilke krav som stilles.

Svømmer i basseng

Det finnes mange små og store basseng du kan sette opp over bakkenivå i hagen. De største bassengene kan du til og med svømme i.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Vegard Øyen med sønner

Vegard Øyen og sønnene Ole og Erik er på jakt etter basseng for å kjøle seg ned i varmen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– I dag var det varmt, så vi tenkte at vi måtte kjøpe oss et basseng, sier Vidar Øyen.

Sammen med de to sønnene sine, har han tatt turen til Jula i Mjøndalen. I likhet med mange andre, ønsker familien å kjøle seg ned med en dukkert i hagen. Men hvilke krav som stilles til sikkerheten, kjenner han ikke til.

– Vi har tenkt å ha et overtrekk over og maksimalt 40 cm vann. Da håper vi det er trygt, men ellers så vet jeg ikke noe om det, sier Øyen.

Eiers ansvar

Han er ikke alene. For det er få som vet hvordan et basseng skal sikres. Er det mer enn 20 cm vann i et basseng, krever plan og bygningsloven at bassenget sikres mot at noen kan falle i det.

Ragnar Follesøy

– Det er nok at naboens hund drukner i bassenget ditt, så er det førstesideoppslag, sier Ragnar Follesøy ved Basseng A/S.

Foto: Privat

– Lovverket er klar på at det er eieren av bassenget som er forpliktet til å sikre det, men loven sier ikke noe om hvordan det skal gjøres, sier Ragnar Follesøy.

Han eier et firma i Mandal som selger sikringsutstyr. Ifølge Follesøy tolker kommunene loven forskjellig. Men i et skriv fra regjeringen i 2010, heter det at sikkerhet kan oppnås ved solid og sikker tildekning, eller ved å sette opp et gjerde som er 1,5 meter høyt rundt bassenget.

Kan bare sikres med gjerde

Follesøy sitt firma selger sikkerhetsduker som tåler 100 kg. Problemet er at du ikke kan bruke dukene på et basseng som står over bakkenivå. For det er vanskelig å sikre et slikt basseng. Follesøy og hans firma selger i hvert fall ikke utstyr til den type basseng.

– Jeg vet ikke hvordan de skal sikres, for du har ikke noe å feste sikringen i. Men den dagen noe skjer, så er det forventet at du har sikret det, sier Follesøy.

Han forteller at kommunene praktiserer reglene forskjellig. Så lenge det ikke er et basseng som skal stå der permanent, trenger du ikke søke om tillatelse til å sette det opp. Derfor må hver enkelt huseier ta ansvar for at ingen kan forville seg opp i bassenget.

Les også: Drukning kan inntreffe etter flere timer

(artikkelen fortsetter under bildet)

Stort hagebasseng

Basseng av denne typen rommer flere tusen liter vann (Illustrasjonsfoto).

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Informerer kundene via bruksanvisning

To butikker NRK besøkte forteller at de har solgt mange basseng i år. Så rundt om i norske hager, står det trolig mange potensielle drukningsfeller.

Hans Ivar Stevik

Varehussjef ved Biltema i Mjøndalen, Hans Ivar Stevik mener de gir god nok informasjon til kundene.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Forhandlere har tatt sine forholdsregler. I bruksanvisningen til bassengene, står det at du må sjekke med myndighetene der du bor om hvilke krav som stilles. Noen informasjon utover det, kan du ikke forvente å få.

– Vi har nok dessverre ikke noen rutiner rundt å informere om det. Vi henviser til bruksanvisningen, der vi mener det kommer godt fram at man må være observant og sikre godt, sier varehussjef Hans Ivar Stevik ved Biltema i Mjøndalen.

Morten Fjeld

Morten Fjeld ved Jula i Mjøndalen har solgt mange basseng i år.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Ved nabobutikken Jula er ikke varehussjef Morten Fjeld klar over at plan- og bygningsloven stiller krav om tildekning eller inngjerding.

– Nei, den kjenner jeg ikke til, sier Fjeld.

– Burde dere som selger slike basseng sette dere bedre inn i regelverket og opplyse kundene om det?

– Ja, det burde vi nok. Kanskje burde det også komme tydeligere fram på pakningen, sier Fjeld.

Ny lærdom

Familien Øyen som akkurat har kjøpt nytt basseng, kommer i hvert fall til å ta noen forholdsregler, nå som de har fått ny lærdom.

– Vi tapper det nok ned til 20 cm når vi ikke er der, ja, avslutter Vidar Øyen.