Hopp til innhold

– Nordmenn reiser tradisjonelt

Nordmenn sier gjerne de vil på vin og mat-ferie til Toscana, men når billetten skal bestilles drar de heller til de tradisjonelle stedene.

Kallithea, Rhodos

Mange nordmenn drømmer om eksklusive ferier, men ender som regel opp med det trygge og kjente når sommerferien kommer.

Foto: Per-Olof Lundgren / Ving

Terje Berge

Kommersiell direktør i Finn reise Terje Berge sier det er lommeboka som til syvende og sist bestemmer hvor ferien går.

Foto: Caroline Roka / Finn

I en undersøkelse gjennomført av Norstat for Finn reise svarer riktignok de fleste at de vil til tradisjonelle land som Hellas og Spania. Men andelen som faktisk reiser til disse landene, kan nok vise seg å være langt høyere når årets sommerferie er over.

– Det vi ser er at folk velger noe annet enn det de først sier, forteller kommersiell direktør i Finn reise Terje Berge.

Som regel går sydenturen til land som Tyrkia, Hellas og Spania.

Berge tror det kan være fordi man har en ambisjon om å reise til eksklusive steder, men at man velger mer tradisjonelt når man ser på feriebudsjettet.

– Til syvende og sist må vi nok innrømme at vi er kjedelige og trauste. Vi velger ofte det samme, sier han.

Hellas tilbake

En tydelig trend i år er at Hellas er tilbake som den mest foretrukne sydendestinasjon i sommerferien. 19 prosent av de spurte vil helst på sydentur til Hellas, mens 13 prosent vil til Spania.

Hellas er mest populær blant damene, mens guttene foretrekker Spania, ifølge undersøkelsen, som er gjennomført av Norstat blant 1000 respondenter på landsbasis i mai.

– Situasjonen i Hellas har roet seg. Hellas har alltid vært en favoritt blant nordmenn, men er i år den soleklare vinneren.

Interessen for Hellas har svingt mye de siste årene, særlig på grunn av finanskrisen og politisk uro.

– Nå som situasjonen er mer stabil, vender flere tilbake til de greske strendene. Hellas representerer en spesiell form for sydenopplevelse, med pittoreske strender, hvitmalte hus og en imøtekommende befolkning. Landet har en tydelig identitet, og det tror jeg nordmenn setter pris på, sier Rolf Forsdahl, direktør for reiseliv i Virke.

I tilsvarende undersøkelser de siste årene svarte 15 prosent av respondentene at de ville til Hellas, mens 13 prosent ville til Spania.

Norge på topp

Men selv om nordmenn drømmer om sol og sommer i utlandet, vil de aller fleste legge ferien til Norge.

52 prosent av de spurte svarer at de har planer om å tilbringe ferien i Norge. Men været avgjør i stor grad hvor ferien går, og derfor helgarderer mange seg.

– I fjor hadde vi en fantastisk juli-sommer, men de tre foregående årene var det dårlig vær i store deler av landet. Derfor helgarderer folk seg og bestiller ofte en reise til varmere strøk i tillegg til ferie i Norge. De ønsker ikke å sitte værfast på hytta tre uker i strekk, sier Berge.

Kaster billigbilletter

Det gode været, samt sterk konkurranse blant flyselskapene har fått prisene på flybilletter til å stupe.

– Det vi ser er at det har blitt så billig å booke flybilletter at hvis det ikke blir noe av reisen, så kaster folk billetten. Det er veldig få som gidder å søke om refusjon av skatter og avgifter. Det er under to prosent som gjør det, sier Berge.

Han forteller at for bare tre uker siden kunne man fly tur-retur til ulike destinasjoner i Syden for bare 98 kroner fra ni steder i Norge.

– Da tjener man ikke penger. Men dersom været snur, kan prisene fort gå opp, sier Berge.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)