NRK Meny
Normal

– Vi er nok kjedeligere enn vi liker å tro

Nordmenn holder seg til de trygge reisemålene i år også. – Vi kan nesten stille klokka etter nordmenns ferieplaner, sier reiselivsforsker.

Kallithea, Rhodos

Rhodos er igjen blant sommerferiefavorittene til charterselskapene. Reiselivsforsker Martin Rønningen mener det skal mye til for å endre nordmenns ferievaner.

Foto: Per-Olof Lundgren / Ving

En undersøkelse fra hovedorganisasjonen Virke viser at nordmenn velger tradisjonelt når vi skal på sommerferie.

Martin Rønningen

Martin Rønningen leder Senter for reiselivsforskning på Lillehammer.

Foto: Høgskolen i Lillehammer

Hellas, Mallorca, Kypros og Tyrkia er nok en gang vinnerne på chartersiden, og nordmenn som kjøper billetter selv velger også i stor grad land rundt Middelhavet.

Les: Hit reiser nordmenn i sommer

Martin Rønningen ved Senter for reiselivsforskning er ikke overrasket over resultatene.

– Dette er et velkjent og ganske stabilt mønster. Det oppfattes kanskje som individuelt, men vi kan nesten stille klokka etter hvor nordmenn drar i sommerferien. Antakeligvis er vi kjedeligere enn vi liker å tro, sier han.

Direktør for Virke Reise Utland, Rolf Forsdahl, er enig.

– Vi er tradisjonsorienterte og konservative. Har vi funnet et mål som passer, drar vi gjerne tilbake igjen og igjen. Det blir nesten et campingplassyndrom. Man treffer igjen de samme menneskene, blir kjent med de lokale og kjenner seg som hjemme. Da blir det nesten som å dra tilbake på hytta, sier han.

Vil ha lave priser og trygg mat

Rønningen tror det skal mye til for å endre feriemønsteret til nordmenn som har fått sansen for middelhavslandene.

– Det er greie reisemål, det er behagelig og trygt, og prisene er overkommelige. Mange er barnefamilier som stiller krav til opphold, matsikkerhet og trygghet. Macchu Picchu er ikke akkurat så veldig aktuelt med småbarn, sier han.

Selv om mange reiser til det samme landet år etter år, mener Rønningen at vi er mer eventyrlystne når vi først kommer frem.

– Hovedpoenget med ferien er jo gjerne å komme seg litt bort fra hverdagen, og selv om reisemålene er stabile, gjør nok folk mer på egen hånd når de først er der, sier Rønningen.

Les: Slik blir ferieåret 2014

Syden

Kreta har vært en sikker vinner i mange år.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Mer eksotisk utenfor fellesferien

Selv om reisetrendene i sommerferien er forutsigbare, spådde Virke i vinter at flere ville reise til USA og karibiske land.

Thailand

Thailand er mer populært utenfor den norske fellesferien.

Foto: Cathrine Brekka / NRK

Rønningen påpeker at det er flere reisemål som egner seg bedre utenfor fellesferien.

– De mer eksotiske og krevende reisemålene har økt mye i antall personer, men prosentvis er det fortsatt forsvinnende få. I tillegg er det mange som reiser til disse stedene utenom hovedsesongen. Thailand er for eksempel populært på vinteren, sier han.

Les: Spennende reisemål i vinterkulda

Rønningen mener det er mange andre land og øyer i Europa som kan være verdt å besøke dersom man vil unngå de skandinaviske turisthordene.

Hellas har et utall øyer å velge mellom, og Spania kan tilby mye annet enn Mallorca.

– Albania har mange kvaliteter, og ligner en del på Kroatia og deler av Hellas. Strandlinja der er litt som å være på en gresk øy. Italia, Frankrike og Korsika har også mye å bidra med. Nord-Afrika blir en helt annen type ferie, men kan være et fantastisk reisemål, sier Rønningen.

Les: Knallsommer gjør ikke nordmenn mindre lystne på Syden-ferie

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger