Hopp til innhold

Turistvekst i Hellas - frykter for godvær i Norge

Turistindustrien er i kraftig vekst i kriserammede Hellas, men godt sommervær i Norge kan føre til at de mest kjøpesterke turistene uteblir.

Santorini

Krise til tross, med blått hav og hvite hus lokker greske øyer, som her på Santorini, fortsatt til seg turister.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP

– Jeg ante ikke at det var så lønnsomt å drive innen turistbransjen, sier Michalis Kolokotronis. Han smiler skjelmsk under den svarte luggen.

Etter mange år i byggebransjen har Kolokotronis blitt sin egen hotellsjef. De siste årene har han utvidet hotellet til nå å bestå av 70 rom, leiligheter og villaer.

Han står utenfor en av villaene, som venter på pengesterke norske sommerturister:

– De er dyrere enn hotellrom og har bedre standard, men jeg har inntrykk av at nordmenn har økonomi til å betale for dem i motsetning til turister fra andre land, sier han.

Kolokotronis går ned en steintrapp. Der nede står solsengene klare. Fra det private svømmebassenget kan gjestene skue ut over Middelhavet og den lille landsbyen Stoupa på Peloponnes:

Jeg kjøpte området og fant etter hvert ut at det egnet seg godt for hotell. Sakte, men sikkert har jeg bygget det opp, forteller Kolokotronis.

Hele familien er involvert i hotelldriften. Kona står i resepsjonen, og barna på 14, 15 og 16 år hjelper til der det er behov. De to eldste har allerede bestemt seg for å jobbe innen turistbransjen når de blir voksne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Akropolis

En enslig turist for Parthenon-tempelet på Akropolis 25. april i år. Turistindustrien står for 20 prosent av arbeidsplassene i Hellas.

Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters

Fortsatt stopp i byggebransjen

Der turistbransjen vokser står byggebransjen fortsatt stille. Med krisen i 2008 gikk Kolokoktronis på en smell. Så godt som alle byggeoppdrag stoppet opp.

Firmaet gikk fra å ha rundt 100 oppdrag i året til under ti. Med egne gravemaskiner og utstyr bygget han videre på det lille hotellet. Nå er det der familien tjener til livets opphold.

Men også gresk turistindustri ble hardt rammet under krisen. Folk fryktet streiker med innstilte ferjer og fly; de fryktet stengte tavernaer og minibanker uten penger.

Briter, franskmenn og tyskere holdt hardere på lommeboka og valgte bort dyre ferier. Det fikk store konsekvenser for Hellas, der turisme står for 15 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Reiseselskaper gikk over ende, og turistindustrien sendte mange ut i arbeidsledighet.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Turistindustrien er i kraftig vekst i kriserammede Hellas. Reporter Åse Marit Befring.

20 millioner turister

Etter tre vanskelige år kom turistene tilbake i fjor, og de slo alle tidligere rekorder:

18 millioner utlendinger besøkte Hellas i 2013, og hvis vi tar med cruiseskipene snakker vi om 20 millioner. Aldri har vi tatt imot flere turister, sier generalsekretær Panayiotis Livadas i den Greske Nasjonale Turistorganisasjonen.

Jeg treffer ham på en kafe med utsikt mot Akropolis i Aten: – Vi gikk fra bunnrekord til toppnotering fra ett år til et annet, og nå ligger det an til to etterfølgende rekordår, sier han entusiastisk.

For går det slik prognosene antyder vil det komme enda flere turister i år. Det er først og fremst briter, tyskere, russere, amerikanere og skandinaver som velger Hellas, ifølge den nasjonale turistorganisasjonen. Også kinesere har oppdaget de greske øyene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kinesisk bryllup

Et kinesisk par giftet seg i Chania på Kreta 25. april i år.

Foto: IASON TAVLAS / AFP

– For fint vær i Norge

Norske turister kom likevel ikke tilbake til Hellas i like stor grad som ventet i fjor:

– Alt lå an til en rekordsommer, men det var altfor fint vær hjemme i Norge rett og slett, sier Bjarne Sten Aaserød i Lilleput reiser.

Han sitter på en taverna i en liten fjellandsby på Peloponnes. Kveldslufta er kjølig, og lokalbefolkningen og noen norske turister varmer seg med gresk dans mellom matbitene og rosévinen:

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fått spørsmål om det er penger i minibanken og så videre. Men her på landsbygda merker vi lite til krisen. Nordmenn har vært skeptiske uten at de egentlig har hatt noen grunn til det. Det har vært penger i minibanken og ikke har man gått over til drakmer heller, sier Aaserød og ler.

Han gir den gode norske sommeren i fjor skylda for at nordmenn ikke kom like sterkt tilbake i fjor:

– Men det pussige er jo at så fort det dårlige været kommer, så bestiller man tur sørover selv om det er to måneder frem i tid, sier Aaserød:

– Det kommer til å gå bedre for oss og andre turoperatører i år. Det ser veldig bra ut, mener turistguiden.

Men selv om noen går lysere tider i møte, er krisen langt fra over. I hvert fall ikke for greske reiseoperatører:

– Mange har gått konkurs. Nå ser vi et lys langt fremme i tunnelen og jeg håper denne sommeren blir bedre, sier Vasilis Trigilidas.

Hans selskap jobber først og fremst mot de greske turistene: – Grekere lider. Mange har ikke penger, og de som har penger tør ikke bruke dem fordi de er redde, sier han.

Michalis Kolokotronis har bare utenlandske gjester, og først og fremst norske. Han er optimist:

– For å si det sånn; sammenlignet med i fjor har vi allerede en økning på fem prosent. Og vi venter at det vil bli enda høyere belegg denne sommeren, sier hotelleieren.

Helt sikker på en god sommer kan han likevel ikke være:

– Det er det samme hvert år. Hvis det er bra vær i Norge, så kommer ikke nordmenn. Da blir det hjemme. Hvis det er sol i Norge, så kommer ikke nordmenn til Hellas i det hele tatt, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt