Hopp til innhold

– Ikke kombiner disse med alkohol eller fysisk trening

Det er ikke bare barn, ammende og gravide som bør være forsiktige med energidrikk, mener franske matmyndigheter. De får støtte fra Folkehelseinstituttet.

Energidrikker

De franske matmyndighetene anbefaler at man ikke drikker koffeinholdige drikker, som energidrikk, i forbindelse med fysisk aktivitet og alkohol.

Foto: Elisabet Høye / NRK

Energidrikker forbindes ofte med fysiske prestasjoner og idrettshelter. Samtidig blir de ofte brukt som blandevann i alkoholholdige drinker.

Franske matmyndigheter skriver i en rapport at man bør unngå å konsumere koffein sammen med alkohol. De oppfordrer også til at man bør unngå koffeinholdige drikker i forbindelse med fysisk trening. Årsaken er påvirkningen koffein kan ha på hjertet.

De franske matmyndighetene, ANSES, publiserte tidligere i høst rapporten hvor de så nærmere på koffeinens bivirkninger. Rapporten er en del av deres risikovurdering av energidrikker med koffein.

I kombinasjon med alkohol

Petter Nome

Det er ikke påvist skadelige effekter av energidrikk i forbindelse med alkohol, sier Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Foto: Bryggeri- og Drikkevareforeningen

Folk som er sensitive for koffein kan få høyere blodtrykk av koffeinholdige drikker. Alkohol og koffein i kombinasjon kan forsterke blodtrykksøkningen, som i verste fall gi hjerterytmeforstyrrelser, skriver ANSES i rapporten.

Andre negative effekter kan være dehydrering og nedsatt nyrefunksjon.

Petter Nome, direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen, sier til NRK Forbrukerinspektørene at det ikke er påvist skadelige effekter av å kombinere energidrikker med koffein og alkohol.

– Hvis du drikker mye alkohol og samtidig får i deg mye koffein, så kan det gå galt. Forbrukeren må selv bruke hodet, og drikke både alkohol og energidrikk med måte. Det samme gjelder det meste som du putter i deg. Til syvende og sist er ansvaret ditt eget, sier Nome.

Ringnes, som blant annet produserer energidrikken Battery, sier at de er klar over at energidrikker benyttes som blandevann.

– Vi anmoder til ansvarlighet når det kommer til alkoholholdige drikker, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes, til NRK.

Fysisk trening

Therese Mathisen

Therese Mathisen, ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole anbefaler ikke energidrikk i forbindelse med trening.

Foto: Marius Wallin / Training People, Gym Line

I forbindelse med fysisk trening mener ANSES at koffeinholdige drikker kan være risikabelt for dem som er disponert for hjerteproblemer.

I tillegg kan det bidra til at kroppstemperaturen øker, og at man dermed blir mer utsatt for heteslag.

– Når de går ut med en advarsel mot energidrikker og koffeindrikker, så handler det om å være litt føre var for deler av befolkningen som kan være sårbare for et høyt koffeininntak, sier Therese Mathisen. Hun er ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole.

Mathiesen mener at folk bør ty til helt andre ting enn energidrikk hvis de ønsker få god utbytte av treningsøkten.

– Jeg vil ikke anbefale energidrikker med koffein i forbindelse med trening. Folk vil ha mye mer igjen for å spise regelmessig før treningsøkten, sier hun.

– Vi vet imidlertid at koffein kan virke prestasjonsfremmende. De som vil merke det er eliteutøverne våre, som prøver å hente ut marginene i prestasjonene. Kanskje noen har behov for en liten koffeinoppkvikker på ettermiddagen, men den aller viktigste oppkvikkeren vi trenger er riktig mat og drikke før trening, sier Mathisen.

– Oppfordrer til måtehold

Nicolay Bruusgaard

Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes, anmoder om ansvarlighet.

Foto: Ringnes

Ringnes vil ikke fraråde noen å drikke deres energidrikk Battery før trening, men de oppfordrer til måtehold.

– Vi markedsfører imidlertid ikke vår energidrikk som noen sportsdrikk, og opplever ikke at forbrukerne ser på det som noen sportsdrikk heller, sier Bruusgaard.

Energidrikkprodusenten Red Bull sponser store idrettsstjerner. I Norge forbindes de med navn som Petter Northug og Aksel Lund Svindal.

– Det finnes ingen indikasjon på at Red Bull energidrikk har noen spesiell effekt relatert til alkoholinntak. Dette er bekreftet av ledende autoriteter. Ellers bør man begrense inntaket til en fornuftig mengde, og passe på å drikke nok vann for å kompensere for væsketap ved trening, sier Kristian Kjelman, kommunikasjonssjef i Red Bull Norway AS.

Brewery International, som har energidrikken Rockstar i Norge, sier at man ikke bør drikke energidrikk før man er 16 år. Ringnes sier at energidrikk ikke passer for de under 15 år. Red Bull deler aldri ut smaksprøver til de under 16 år. Alle oppfordrer til måtehold.

Brewery International tilføyer i en e-post til Forbrukerinspektørene at de franske matmyndighetene kan ha tatt utgangspunkt i energidrikker med høyere koffeininnhold enn det som er til salgs på det norske markedet når de har kommet med sine advarsler.

– Koffein er gift

Helle Margrete Meltzer

Helle Margrete Meltzer i Folkehelseinstituttet mener vi bør vurdere å gå ut med de samme advarslene i Norge.

Foto: Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet synes at ANSES-rapporten er svært interessant

– Rapporten fremstår som grundig og oppdatert. Jeg tenker at vi nå bør vurdere å gå ut med de samme advarslene i Norge, sier forskningsleder ved Folkehelseinstituttet Helle Margrete Meltzer.

Meltzer forteller at det er en kjent sak at koffein påvirker hjertet. Hvor mye man tåler før man får negative effekter av koffein er imidlertid veldig individuelt.

Noen går over tålegrensen sin etter en kopp, mens andre kan drikke litervis med kaffe eller energidrikk uten å merke noe.

Effekten av koffein er at den virker oppkvikkende. For mye koffein kan gi symptomer som hjertebank, forhøyet blodtrykk, søvnløshet og at man må ofte på do.

De psykologiske effektene av for mye koffein er engstelse, uro og i verste fall angstanfall.

Koffein er en gift. Det spesielle er at vi konsumerer den helt frivillig i store mengder, både gjennom både kaffe eller energidrikker. Hadde koffein kommet på markedet i dag ville det antageligvis blitt forbudt, sier Meltzer.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)