Hopp til innhold

Henrik (14) var døden nær - leger tror energidrikk er årsaken

OTTA (NRK): Henrik Eide Dahl kollapset midt under et datatreff på Otta ungdomsskole. Da hadde han drukket store mengder energidrikk med koffein. Legene blir mer og mer sikre på at dette er årsaken til at nyrene sviktet.

Var døden nær etter å ha drukket energidrikk

LAGT I RESPIRATOR: Henrik Eide Dahl fra Sel i Gudbrandsdalen drakk 8-10 bokser med energidrikk. Så falt han om og ble flydd i all hast med luftambulanse. Han lå 13 dager på sykehus.

Foto: Erlend Moe / NRK

Han hadde full nyresvikt og væske hopet seg opp i kroppen. Legene mistenkte tidlig at årsaken var energidrikken 14-åringen hadde fått i seg.

Etter å ha tatt flere prøver, er denne teorien blitt styrket.

Drakk fire liter energidrikk

Den dramatiske hendelsen 1. februar i år har satt en alvorlig støkk i unggutten fra Gudbrandsdalen og familien hans.

Etter 16 timer med dataspill, lite søvn og fire liter med energidrikk, sa kroppen stopp. Henrik Eide Dahl falt om på gulvet i kantina på Otta ungdomsskole, der elevene arrangerte LAN-party.

– Jeg satt og spilte Call of Duty. Så datt jeg til sida, det svartna og jeg svimte av, forteller Henrik til NRK.

Luftambulansen tok med seg tenåringen til sykehuset i Lillehammer. Etter en undersøkelse, oppdaget legene at tilstanden til Henrik var så kritisk at han ble bragt videre til Rikshospitalet i Oslo.

Var døden nær

Broren Per (15) var sammen med Henrik på datatreffet og så at han kollapset.

– Han var likbleik, det frådet av munnen hans. Jeg trodde han skulle dø, sier Per.

Datatreffet ble da avsluttet, mens Henrik ble fløyet i luftambulanse. Deretter fulgte dramatiske dager. På sykehuset ble helsetilstanden verre. Nyrene sviktet og han havnet etter hvert i koma og ble lagt i respirator.

Var døden nær etter å ha drukket energidrikk

KUNNE DØDD: Legene som behandlet Henrik sier tilstanden hans var 'alvorlig livstruende'.

Foto: Erlend Moe / NRK

– Da jeg våkna opp, var jeg livredd. Det første jeg husker fra sjukehuset er at brødrene mine satt ved sengekanten og gråt.

Henrik Eide Dahl

Henrik lå til sammen 13 dager på sykehus. I ukene som har gått siden han kom hjem, har han gått på en rekke medisiner og vært på stadige undersøkelser på sykehuset, blant annet på grunn av høyt blodtrykk.

Akutt nyresvikt

Legene som har behandlet Henrik på Sykehuset Innlandet på Lillehammer, Anne Kathrine Duns og Naim Degirmenci, sier Henrik var så alvorlig syk at han kunne dødd:

– Det var alvorlig livstruende. Sentralnervesystemet, hjerte- og karsystemet, lunger og nyrer var påvirket. Den akutte nyresvikten gjorde at vi overførte ham til Rikshospitalet, sier Duns til NRK.

Legene har tatt gjentatte prøver og vært usikre på om de kunne knytte Henriks tilstand til drikken han hadde fått i seg. NRK har vært i kontakt med legene over tid, og de er blitt sikrere og sikrere på at det er en sammenheng.

– Vi finner ingen bakenforliggende sykdom hos Henrik, så foreløpig forklarer vi dette med inntak av store mengder energidrikk, sier Duns, som er barnelege.

Flere energidrikker inneholder også aminosyren taurin, og legene er usikre på hvilke av stoffene i drikken som kan ha utløst sykdommen.

– Energidrikk inneholder mange ulike stoffer, og vi jobber nå videre med dette, sier Naim Degirmenci, og viser til at som advarer mot den utstrakte bruken av energidrikk både i dataspillmiljøer og i enkelte idrettsmiljøer.

Se tv-innslag om Henrik som endte på sykehus etter datatreff (saken fortsetter under):

Henrik Eide Dahl kollapset midt under et datatreff på Otta ungdomsskole. Da hadde han drukket store mengder energidrikk med koffein. Legene blir mer og mer sikre på at dette er årsaken til at nyrene sviktet.

Alvorligste tilfelle i Norge

Henrik hadde drukket flere forskjellige typer energidrikk. Legene ønsker ikke å oppgi hvilke. De fleste drikker av denne typen har et koffeininnhold på 320 mg på literen. Det er omtrent halvparten av innholdet i kaffe.

Flere dødsfall i andre land er blitt satt i sammenheng med inntak av slik drikke, blant annet i Sverige. I dette intervjuet gjort av Sveriges radio i 2009 forteller moren til 15 år gamle Kevin at hun tror det var koffeindrikken som tok livet av sønnen. Det er imidlertid vanskelig å påvise en eventuell slik sammenheng.

I mange av disse tilfellene er energidrikk blandet med sprit. Henrik hadde ikke drukket alkohol.

Helle Margrete Meltzer er ernæringsfysiolog og avdelingsleder ved Folkehelseinstituttet. Hun kjenner ikke denne saken i detalj, men er bekymret over barnas inntak av koffein og sukker.

– Jeg har aldri hørt om en så kraftig reaksjon på koffein her i Norge. Men det er jo flere stoffer i energidrikkene enn koffein, blant annet noen aminosyrer og kunstige søtningsstoffer, så det kan være en kombinasjon av flere ting i drikken som har utløst reaksjonen, eller en kombinasjon med andre ting han har fått i seg, sier Meltzer.

Var døden nær etter å ha drukket energidrikk

STOR OMSETNING: Norske dagligvarebutikker omsetter sports- og energidrikker for nær 889 millioner kroner i året, ifølge analyseselskapet Nielsen.

Foto: Illustrasjonsfoto/Erlend Moe / NRK

En boks er nok

Ernæringsfysiologen sier barn tåler mindre koffein enn voksne.

– Mengdene de får i seg gjennom energidrikker er urovekkende. Samtidig er det individuelle forskjeller når det gjelder nivået der symptomer kommer. Det er individuelt hva vi tåler av koffein, forklarer Helle Margrete Meltzer.

– Stort inntak kan blant annet føre til rask puls, søvnproblemer, hodepine, kvalme, magekramper, økt urinproduksjon og produksjon av magesaft, og angstsymptomer, sier hun.

I januar 2011 gjennomførte Mattilsynet en undersøkelse om bruken av energidrikker blant barn og voksne i alderen 15 til 40 år. Av spørreundersøkelsen kom det frem at forbruket av energidrikker er størst blant de yngste.

Koffeininnhold i ulike drikker

Drikk

Koffeininnhold (1 dl)

Espresso

ca. 120 mg.

Kaffe

ca. 50-60 mg.

Energidrikker

ca. 32 mg.

Te

ca. 26 mg.

Cola

ca. 15 mg.

Drikker med store mengder tilsatt koffein var tidligere ulovlig i Norge. I 2009 ble det lovlig på grunn av EU-regler, og det er ingen myndighetsbestemt aldersgrense. Flere butikker har imidlertid på eget initiativ innført en aldersgrense.

Barn og ungdom bør ikke innta mer enn 2,5 mg koffein per kilo kroppsvekt per dag, er anbefalingene fra Mattilsynet.

Det skal altså ikke mer til enn en liten boks energidrikk (2, 5 dl) før et barn på 30 kg får i seg mer koffein enn det som er anbefalt maksimumsgrense. En halvlitersboks energidrikk gir mer koffein enn det som er anbefalt for en ungdom på 60 kg, ifølge tall fra Mattilsynet.

Har preget skolen

Var døden nær etter å ha drukket energidrikk

SKREMT: Henrik Eide Dahl sier at dette var en skremmende opplevelse.

Foto: Erlend Moe / NRK

Rektor ved skolen der Henrik går og der datatreffet ble avholdt, Otta ungdomsskole, sier det som skjedde har gått sterkt inn på skolemiljøet.

– Saken har preget skolen. Vi har snakket med elevene om farene med energidrikk i ettertid, sier rektor Leif Solheim.

LAN-partyet ble holdt på skolens område som et elevprosjekt under ledelse av en lærer og med voksne til stede.

– Det var ukjent for meg at dette kan være så farlig. Heretter blir det ingen slike energidrikker, dersom det i det hele tatt blir flere datatreff, sier Solheim.

– Bruk sunn fornuft

Kommunikasjonsdirektør Stein Rømmerud i Coca-Cola, som har merkene Burn og Urge, skriver i en epost til NRK at selskapet ikke kan kommentere den konkrete hendelsen:

– Det er godt å høre at det har gått bra med gutten, og at sykehuset undersøker hva som kan være årsaken til hendelsen. Siden vi ikke kjenner detaljene i saken kan vi dessverre ikke kommentere dette tilfellet, skiver Rømmerud.

Advarsel

ADVARSEL: 'Ikke anbefalt for barn, gravide eller ammende kvinner eller koffeinømfiendtlige personer', advares det på boksen med energidrikken Monster.

Foto: Erlend Moe / NRK

– På generelt grunnlag vil vi understreke at det er viktig å vise moderasjon og sunn fornuft ved inntak av all mat og drikke, inkludert energidrikker. Derfor merker vi også energidrikker som Burn med informasjon om at produktet har høyt koffeininnhold, at det ikke er anbefalt for barn, gravide og ammende, samt at moderat forbruk anbefales, skriver kommunikasjonssjefen.

– Barn trenger ikke påfyll

– I Ringnes har vi praktisert at vi ikke markedsfører noen av våre produkter overfor barn, sier kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard.

Ringnes har merkene Battery og Adrenaline by Mountain Dew.

– Vi er tydelige på at barn ikke trenger energidrikk. De har nok energi som det er, og trenger ikke påfyll.

Advarer andre foreldre

Faren til Henrik er overbevist om at det er energidrikken som gjorde sønnen syk. Han sier Henrik har god helse og ikke har noen sykdomshistorie.

– Jeg har nekta mine unger å drikke energidrikk, men når de er sammen med kamerater får de jo tak i det uten at vi vet det, sier Tor Reidar Dahl.

– Utfallet kunne blitt at vi mista han. Det har vært tøffe tak de siste ukene.

Han advarer nå andre ungdommer og ber foreldrene være oppmerksomme.

– Det er skummelt å ha i seg slik drikke for å holde seg våken og spille tv-spill. Jeg oppfordrer andre foreldre til å passe på ungdommen sin og hva de faktisk driver med når de sitter oppe om natta og spiller, sier Dahl.

– Det har vært veldig skremmende, og jeg har lært at det ikke er bra å ha i seg for mye energidrikk. Formen er bra, det går bedre og bedre hver dag. Jeg begynner å føle meg i normal form. Det er godt, sier Henrik.

Henrik går fortsatt på medisiner, men kommer trolig til å bli helt frisk. Han går nå på skolen igjen og føler seg i god form.