Hopp til innhold

– Har ikke tid til døende pasienter

Mange dør alene fordi hjemmetjenesten ikke har tid til å ta vare på dem. – Alle fortjener en hånd å holde i, sier Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund.

Holde hender

Døende pasienter krever både ekstra oppmerksomhet og kunnskap fra hjemmetjenesten. Ikke alle får den hjelpen de har bruk for, viser NRKs undersøkelse.

Foto: colourbox.com

«Pasient lå smertepåvirket av alvorlig kreft. Ikke nok mannskap på jobb, han ble liggende alene siste døgnet - kun med fire besøk fra oss. Han døde dagen etter, sikkert etter en grusom siste natt i verden.»

Slik beskriver en anonym ansatt i hjemmetjenesten behandlingen av døende pasienter i Norge.

Arbeidshverdagen i den norske hjemmetjenesten er så hektisk at enkelte brukere ikke har vært ute av døren det siste året. Da er det heller ikke alltid tid til døende pasienter, viser en stor undersøkelse gjennomført av NRK og Fagforbundet.

Les også:

Halvparten har ikke nok tid

Eli Gunhild By

Eli Gunhild By er opprørt over resultatet i NRKs undersøkelse.

Foto: Norsk Sykepleierforbund

Sammen med Fagforbundet har NRK spurt 847 ansatte i hjemmetjenesten i Norge, og under halvparten av disse sier at de alltid har nok tid til døende pasienter.

Dermed sitter annenhver pleier i hjemmetjenesten igjen med følelsen av at de ikke har nok tid til pasientenes siste timer på jorden, viser NRKs tall.

– Når du ligger i en seng og vet at du snart skal dø, er du prisgitt de du har rundt deg. Da er det ekstra viktig at man har hjelp som vet hva de skal gjøre og som kan fortelle hva som skjer.

Slik kommenterer Eli Gunhild By resultatet i undersøkelsen. Hun er leder i Norsk sykepleierforbund, som organiserer mange av de ansatte i hjemmetjenesten i Norge.

Har du, etter din mening, nok tid til pasienter som er døende?

Mange dør alene

I NRKs undersøkelse kommer det også frem at nesten halvparten av de spurte har opplevd pasienter som har dødd alene. Det opprører sykepleierlederen.

– Jeg synes at ingen skal måtte dø alene. Dette er urovekkende tall, som sier at bemanningssituasjonen er for dårlig.

En del av kommentarene NRK har fått, tyder på at ikke alle døende før den verdigheten og respekten. Trange vaktplaner gjør det vanskelig å nå innom alle i tide.

«I helgene er vi kun 2 på jobb, med vel 40 tilsyn/faste oppdrag. Det har da skjedd at vi ikke har kommet tidsnok til dødsfall, eller at pas har blitt funnet død ved ankomst av oss», skriver en anonym pleier.

Skjer det at pasienter dør alene?

En beskjed fra nattevakt til dagvakt nådde ikke fram, selv om det var skrevet rapport. Pasienten døde alene. Det var en ekstra påkjenning for oss som hadde vært der, da nettopp denne pasientens verste mareritt var å dø hjemme alene. Vi forsikret vedkommende om at det skulle ikke skje, og at vi skulle ta godt vare på vedkommende...

Anonym ansatt i hjemmetjenesten

– Fortjener verdighet og respekt

For selv om all pleie er viktig, så er det noe spesielt med livets siste timer. Da trenger man både tid og kunnskap for å føle at man strekker til, sier By.

– Døende har andre behov enn vanlige pasienter i hjemmetjenesten. De må få væske slik at de ikke blir tørste, de må få fuktet leppene, mange trenger smertelindring og alle fortjener en hånd å holde i.

– Det er store mengder ufaglærte i hjemmetjenesten i dag, men man kan ikke uten videre sette disse til å pleie døende pasienter. Som pleier trenger du kunnskap for å kunne ta vare på folk med verdighet og respekt.

NRK har vært i kontakt med KS, Kommunesektorens organisasjon. De ønsker ikke å kommentere ytterligere, men deltar i denne sendingen fra Puls som ble sendt på mandag.

Her kan du lese mer om hvordan undersøkelsen ble utført, samt laste ned hele undersøkelsen

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)