Hopp til innhold

Ti år med Nuart

Gatekunstfestivalen Nuart har for tiende gang smykket Stavanger by med fargerike, barnslige, underfundige og tankevekkende kunstverk.

I år skal festivalen feires med ti store verk på ulike fasader rundt om i Østre bydel av byen.

Oljeutvinning, forurensning og fiskedød

Kunstverkene skal utformes av kunstnere fra Europa som blant annet har stilt ut ved anerkjente Tate Modern i London og Museum of Modern Art i New York.

Nuart 2010

Gatekunst av Blu og Erica Il Cane på tårnet til Tou Scene.

Foto: blu & erica il cane/Nuart

Italienske Blu, belgiske Roa, Dolk fra Norge, Erica Il Cane fra Italia, greske Alexandros Vasmoulakis og britiske Dotmasters er bare noen av de medvirkende.

Se også: DOLK og PØBEL på stasjonen

Blant byggene som brukes som lerret er det nær 10 meter høye tårnet på Tou Scene. Bygget har fått nye farger av Blu og Erica Il Cane, og temaet er oljeutvinning, forurensning og fiskedød.

Fugler og teddybjørner

Britiske Dotmasters verk som dekker endeveggen på en bygning i Pedersgata har et noe mer barnlig preg. Den gulbrune teddybjørnen med malerrullen i poten titter seg over skulderen til de potensielle tilskuerne som vil besøke festivalen de nærmeste dagene og ukene.

Roa fra Belgia har tatt i bruk en lift for å nå oppunder taket på Solland-bygget der en diger fulg står med nebbet i sky.

– Forbedrer livskvaliteten

Nuart 2010

Britiske Dotmasters er i gang med sitt kunstverk i Pedersgata.

Foto: Dotmasters/Nuart

Festivalen har tidligere høstet både skryt, og tatt i mot mye kritikk.

Enkelte frykter at kunstverkene fører til økt ulovlig tagging i byen, mens festivalsjefen selv, naturlig nok, er positiv. Han mener grafittien «forbedrer livskvaliteten for folk».

I forbindelse med fjorårets festival uttalte han at det fantes bevis på at gatekunst fører til mindre tagging.

– Huseiere som har vært møkk lei av å male husene sine på grunn av tagging, slipper dette så lenge de dekorerer veggene med tradisjonell grafitti.

Les mer: - Kunstfestival fører til mer tagging

– Mindre motstand

Ifølge festivalsjefen har de vært heldigere i år.

– Etter så mange år på banen virker det som vi har fått både publikummere, innbyggere og samfunnet forøvrig mer engasjert i festivalen, og det er færre som prøver å jobbe mot oss, sier Martyn Reed til NRK.no.

Ifølge Reed begynner Stavanger å se verdien av festivalen.

– Null i lønnsbudsjett

Kulturbyfondet støtter prosjektet, som er ventet å stå ferdig 19. september.

Enkelte av kunstnerne har vært i Stavanger siden 26. august, og ifølge festivallederen arbeider de på et lønnsbudsjett på null.

– De gjør dette av kjærlighet til gatekunsten, sier Reed til Rogalands avis.

Guidede turer

Etter at alle kunstnerne er ferdige med arbeidet i Stavanger vil det utarbeides et kart, og guidede turer vil bli arrangert til de ulike kunstverkene.

Den første turen skal holdes søndag 19. september.

Nuart 2010

Roa har vært med på å utsmykke Stavanger by til Nuart-festivalen i september.

Foto: Roa/Nuart

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters